БНБ кани надзорници от Германия и Франция

БНБ кани надзорници от Германия и Франция | StandartNews.com

Експертите на място ще проверят как се одитират банките в България

БНБ ще разчита на надзорници от страни като Франция, Италия и Германия, за да си свери часовника и да провери дали някъде не допуска грешки в надзорните процедури, които се прилагат за банките у нас. Това е причината, поради която централните ни банкери са поискали съдействие чрез Европейския банков орган за съвет, научи "Стандарт" от източници от БНБ.

Експертите ще дойдат в София, за да работят заедно с българските си колеги от БНБ и за да се види на място дали не се допускат грешки и пропуски при одитирането на банките, които да са причинили недоглеждането при проверките на документите на Корпоративна търговска банка. Това не е нова и непозната практика в рамките на ЕС, правено е много пъти досега, уточниха от БНБ.

Цялостният външен преглед на активите на всички банки по правилата на Европейския съюз засега е само една сурова идея, казаха от БНБ. Тя беше лансирана в интервю на подуправителя на централната банка Димитър Костов вчера. Няма обаче категорична гаранция, че ще стане. В момента западните трезори са подложени на такива тестове във връзка със старта на Европейския банков съюз - новия единен надзорен финансов орган за страните членки на ЕС. От БНБ обаче отрекоха подобна ревизия да е свързана с кандидатстването на България за меганадзора, каквито намерения заяви наскоро управителят на централната банка Иван Искров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай