Близо ли е краят на петролната ера?

Близо ли е краят на петролната ера? | StandartNews.com

„Стандарт" и www.ewminteractive.com започват нова рубрика, предлагаща различен от общоприетия поглед върху финансовите пазари и връзката им с редица финансови, макроикономически, политически и социални събития по света. В предстоящите статии ще получите интересни анализи и неочаквани отговори на въпроси като „могат ли кризите да бъдат предвиждани и кой е виновен, когато те настъпят?", „какво причинява националистическите настроения в определени региони по света?" или „каква е истинската причина най-футболната страна в света да се бунтува срещу световното първенство по футбол?". А ако отговорът на всички тези въпроси се окаже един и същ? Проследете в най-новата рубрика на „Стандарт".

След като в предишните статии от рубриката Ви показахме, че икономическите кризи могат да бъдат предвиждани, както и това, че социалните настроения предизвикват събитията, а не обратното, дойде времето и за първата прогноза от чисто аналитичен характер.

Петролът е най-широко използваната суровина на планетата за почти всяка индустрия и всяко производство. Освен очевидната му употреба като гориво, той присъства в почти всичко, до което се докосваме всеки ден. Има го дрехите и обувките Ви, има го в боята по стените Ви, в четката Ви за зъби, петрол е бил използван при производството на монитора, който гледате в момента. Цивилизацията ни е толкова зависима от петрола, че няма да сбъркаме, ако кажем, че предвиждането на значимите промени в цената му е жизненоважно.

За разлика от фондовите индекси, които започнаха срива си през октомври 2007, петролът продължи покачването си чак до края на юни 2008. След като достигнаха малко над $147 за барел, цените на черното злато започнаха силно поевтиняване, което само за 8 месеца ги отведе до $34 за барел през февруари 2009. Оттогава петролът започна силно възстановяване, което е в сила и днес, при цена от 103 долара за барел. Но трябва ли да една прогноза да се осланя само на текущия тренд? Не, защото никой тренд не е вечен. Възможно ли е сривът от 2008 година да се повтори и в обозримото бъдеще? За да отговорим на този въпрос трябва да погледнем как са се движили цените на петрола през периода от 2008 година досега.

Силното пропадане от 2008-2009 не може да бъде броено като нещо друго, освен импулсивна вълна. Още повече, че цялото възстановяване от дъното през 2009 досега изглежа корективно. В конкретният случай корекцията се състои от три вълни А-В-С за W и триъгълник за Х. Тази вълнова структура ни говори, че е нормално да очакваме още три вълни нагоре за Y. За да определим докъде е прогресирала тази Y вълна, трябва да погледнем цените на петрола на дневна графика. Тя ще ни покаже детайлите на случващото се в червения правоъгълник.

Дневната графика показва, че започвайки от дъното на вълна Е от Х имаме класическият 5-3 цикъл на Елиът, обозначен с А-В. Освен това изглежда, че вълни 1 и 2 от С вече подготвят почвата за началото на ново покачване при вълна 3 от С. Тази вълнова структура потвърждава очакванията ни от седмичната графика, че се намираме във вълна С от Y, която също така трябва да сложи край на цялата корекция (В), започнала през 2009 година. Ако този сценарий е верен, имаме всички основания да очакваме достигането на цени от около 120 долара за барел, а може би и по-високи. Въпреки това, щом тези нива бъдат доближени, е добре да се подготвим са ново стремглаво поевтиняване за вълна (С) на седмичната графика. Върхът от 2008 при 147$ не би следвало да бъде надминат. Вместо това, дъното от 2009 при 34$ е твърде вероятно да бъде пробито през следващите години.

И докато растящите цени биха могли да бъдат обяснени и с фундаментални причини като нестихващото напрежение в Сирия, Ирак и други богати на петрол държави от Близкия Изток, то очакваният дългосрочен срив, може да бъде предположен само чрез Вълновия прнцип на Елиът. Припомнете си, че фундаменталните причини около срива през 2008 и досега остават неясни. Той дойде като гръм от ясно небе за повечето експерти. От друга страна, тези които познават метода на Елиът, го очакваха.

Интересен въпрос за размисъл и разсъждения е дали един такъв срив в цените на петрола не би накарал огромната маса от инвеститори в тази суровина окончателно да се откажат от нея. Освен това не трябва да забравяме и силата, която набират така наречените „зелени" енергийни източници в световен мащаб, както и все по-масовото производство на електрически автомобили и налагането им на пазара от автомобилни гиганти като Tesla Motors Inc. Климатичните промени, резултат от замърсяването с отровни газове от автомобилите, карат редица правителства, сред които и това на огромна икономика като Китай, да вземат мерки за масово въвеждане на електромобили. „Китайското правителство планира минимум 30% от правителствените автомобили да са електромобили до 2016 година, като последна мярка в борбата срещу замърсяването."

Възможно ли е един срив на цените на петрола от голям мащаб да е това, което всички чакат, за да се премине в една нова „зелена ера" от световната икономика?

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай