Бизнесът скочи срещу данъка върху лихвите

Бизнесът скочи срещу данъка върху лихвите | StandartNews.com

Само по-голям оборот ще увеличи приходите в бюджета, посочват от БСК

София. Намерението да се върне данъкът от 10% върху лихвите по банковите депозити срещна остър отпор от работодателските организации. "Идеите за промяна в данъчното облагане са пример за непоследователната политика, която ерозира обществената и бизнес среда и не създава условия за дългосрочно планиране и прогнозиране", се казва в позиция на БСК, разпространена до медиите.

Данъкът беше въведен от началото на 2013 г. по идея на министъра на финансите по това време Симеон Дянков. Предишните управляващи намалиха данъка за 2014 г. на 8%, като записаха в закона, че ставката постепенно ще се понижава - на 6% за 2015 г., 4% за 2016 г. и напълно ще отпадне от 2017 г. Преди няколко дни обаче председателят на временната бюджетна комисия към парламента Менда Стоянова обяви, че лихвите по всички видове влогове, с изключение на детските, пак ще бъдат облагани с 10% данък.

Според камарата увеличението на налога ще нанесе пореден удар след случая с КТБ върху желанието на българите да спестяват. "Върху разклатеното доверие на бизнеса и обществото сега се подготвя нанасянето на допълнителен удар с данъка върху лихвите по депозитите", посочват от БСК. Според камарата е "лъжливо чувството на държавата, че може да увеличи съществено приходите в бюджета от облагането на депозитите".

"Значително увеличение на приходите в бюджета може да се очаква чрез създаването на условия за раздвижване на този финансов ресурс за развитието на икономиката. Скок на основните приходи в бюджета може да се постигне само чрез увеличаване на оборотите, по пътя на разширеното потребление, по пътя на правната и социалната сигурност", посочват от БСК. "Спестяванията създават възможност добрите идеи да получават доверие чрез кредитен ресурс. Ето защо не откриваме никаква логика в опита те да бъдат наказани", заявяват от БСК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай