Бизнесът се противопоставя на актуализацията на бюджета

Бизнесът се противопоставя на актуализацията на бюджета | StandartNews.com

София. "Не са убедителни мотивите за предлагането на такъв драстичен ръст в дефицита. А още по-малко отсъстват всякакви мотиви за този драстичен ръст на дълга. Всъщност се предлага да се увеличи държавният и държавно гарантиран дълг с 6 и половина милиарда – в това число 4 и половина нов дълг и 2 млрд. държавни гаранции – общо 6 и половина милиарда, от които милиард и половина да покрие нарасналия дефицит и пет милиарда са мотивирани с половин изречение в мотивите, което е крайно неубедително", заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред БНР.

По отношение на мрачните прогнози за ръста на икономиката през следващите две години, Велев посочи, че "1,5 е много добър ръст на брутния вътрешен продукт при случилото се през тази година, защото преди една година никой не е предполагал, че ще има такава криза в Украйна и поради сбърканата европейска политика и поради пригласянето на нашите лидери, начело с президента. Преди една година не сме знаели, че ще има покушение над Корпоративна търговска банка, където са от порядъка на 8-10% от финансите и бизнеса на страната. Не сме знаели, че ще има дефлация минус едно цяло и нагоре на средногодишна база при планирана инфлация от близо 2 процента. Т.е. тези 3% надолу също не сме ги знаели. И въпреки това нашата икономика, вижте колко е гъвкава и жизнена, ще направи 1,5% ръст. А нашите политици ще направят дефицит от близо 4 процента!

Проблемите в икономиката ни са големи, но няма да се решат с тази актуализация на бюджета, заяви директорът на Икономическия институт на БАН Митко Димитров.

"Тия проблеми са предизвикани от това, че при управлението на икономиката, намесата на политиците в икономиката е неефективно, нецелесъобразно, не води до положителен резултат и като че ли предложението идва, за да продължаваме в същата посока, което не е приемливо. Предложението е да продължаваме да харчим, като вземаме кредити, натоварваме държавата и пак като че ли ефектът няма да бъде никакъв. Аз искам да има корекции и тези корекции да бъдат в тая насока. Заедно с това, за да вървят заедно решения, предложения за решаване на проблема със събирането на средствата и с реформата на секторите."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай