Бизнесът със зелена вълна от чиновниците

Бизнесът със зелена вълна от чиновниците | StandartNews.com

Бизнесът ще минава бързо през бюрократичните изисквания на администрацията. До края на годината ще се въведе принципът на мълчаливото съгласие при общуване с чиновниците. Това е предвидено в Националната програма за реформи, която беше приета в сряда от Министерски съвет.

Мълчаливото съгласие означава, че ако в посочения в закон срок една фирма няма отговор от страна на администрацията, това означава, че има положително становище на поставения от нея въпрос. Министерството на икономиката ще направи междуведомствена работна група, която да представи предложения за реалното прилагане на мълчаливото съгласие, в това число и предложения за закони, в които да се въведе този принцип, пише в програмата за реформи.

Друга съществена промяна ще има в търговската несъстоятелност, като целта е да се облекчат процедурите за фалит на фирма. Ще се подобрят и механизмите за стабилизиране на дружеството, преди да бъде обявено в несъстоятелност, като целта е да се даде възможност за неговото оздравяване. Целта на тези промени е да се върне доверието на гражданите и бизнеса при упражняване на правото на договаряне и стопанска инициатива.

Друга мярка за улесняване на бизнеса предвижда до края на годината времето за присъединяване към електропреносната мрежа да бъде намалено с 9 дни и 1 процедура. Така свързването с електричество ще се изпълнява с 5 процедури и в срок от 121 дни. През периода юли - декември 2015 г. са изпълнени 21 мерки от третия план за действие за намаляване на административната тежест.

В резултат административната тежест за бизнеса е намаляла със 104,5 млн. лв. годишно или с 21,7%. Крайната цел е намалена административна тежест за бизнеса с 30%, което съответства на спестени разходи за фирмите с около 144,5 млн. лв. годишно. А спестеното време на гражданите и бизнеса от облекчаване на административните процедури ще бъде 1,5 млн. дни годишно.

Бизнесът сви с 24% инвестициите си

Инвестициите на бизнеса в промишлеността през 2015 г. са с 24,2% по-малко в сравнение с 2014 г. Това показва инвестиционна бизнес анкета на Националния статистически институт, проведена сред промишлените предприятия през март 2016 г. Анкета на инвестиционната активност показва, че плановете на промишлените предприятия за 2016 г. са за свиване на инвестициите с още 4,2% спрямо направените през миналата година.

Сред причините за това е забавянето на ръста на световната икономика. Това вече се отразява на износа ни, който сериозно забавя раста си през първите месеци на 2016 г.

В общия обем на очакваните разходи за придобиване на дълготрайни активи през тази година делът на частния сектор е 83%, като мениджърите предвиждат свиване на инвестиционните си програми с 11,8%. По основни производствени групи най-голям дял в очакваните инвестиции през 2016 г. формира производството на стоки за междинно потребление (35,1% от планираните вложения), при което се предвижда намаление с 2,4% спрямо 2015 г.

На второ място по прогнозен обем на инвестициите са енергетичните и свързаните с водата сектори (с относителен дял от 31,3%), които очакват увеличение със 7,3% в сравнение с миналата година. Следва производството на недълготрайни потребителски стоки, което е с дял от 16,6%, като прогнозите на мениджърите са за свиване на инвестиционните програми с 28,6% спрямо 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай