Бизнесът иска почасова ставка според сектора

Бизнесът иска почасова ставка според сектора | StandartNews.com

София. Минимални почасови ставки, различни в отделните сектори, искат работодателските организации. Те приветстват намерението на правителството да регламентира почасовото заплащане, но като се оценява и икономическата среда.

"Когато се преценят възможностите на съответните браншове, размерът на почасовата ставка няма да бъде толкова силен фактор за увеличаване на сивата икономика или безработицата", коментира Цветан Симеонов, председател на БТПП.

Според палатата регламентирането на минимална почасова ставка ще позволи да се ползват различни съвременни начини за осигуряване на работна ръка за изпълнението на определена работа - чрез агенциите за временна заетост, надомната и дистанционната работа. Бизнесът очаква подобен подход и за минималната работна заплата.

"Ще настояваме за догодина минималната заплата да се определя по обективни критерии като производителност на труда, принос на сектора в БВП, ниво на напредък на прилаганите технологии, степен на разслоеност на даден сектор, което означава да се отчете наличието на много на брой добре работещи фирми и такива с по-скромни резултати", посочи Симеонов.

Според него диференциране според сектора трябва да има и за минималната работна заплата. "Тази тенденция трябва да води към крайната цел - договаряне на минималното заплащане на браншово ниво между работодатели и синдикати, така както се прави за осигурителните прагове", посочва Симеонов. Синдикатите пък поискаха да се въведат стимули за браншово договаряне на ръст на работните заплати в частния сектор. От КНСБ се обявиха и за нова политика по доходите, данъците и осигуровките през 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай