Бизнесът иска още стажове за ученици

Бизнесът иска още стажове за ученици | StandartNews.com

Лиляна Павлова и Тодор Танев отговарят на въпроси на топкомпании

За публично-частно партньорство в образованието настоява Строителната камара


Липсват добре подготвени строители на всички нива в бранша, твърдят от бизнеса. Според тях причината не е в мързела на младите или нежеланието им за работа, а в липсата на професионални училища и недобра връзка между бизнеса и университетите.
Управленските кадри, които завършват университетите, също не отговарят на нуждите на компаниите, тъй като няма достатъчно подготвени за технически ръководители и работа на терен. В същото време липсата на професионални училища и на обучения и практики в съществуващите е причината за тоталния недостиг на работници от средния ешелон в строителството. Бизнесът трябва да има думата при избора на специалности, за да имат реализация младите, които ги завършват, твърдят от бранша. Те искат учащите се да имат повече часове за реален стаж в компании, така че след завършването си да са подготвени за постъпване в фирми. Възможностите за публично-частно партньорство в областта на строителството и образованието, ще бъде темата на третата дискусия от националната кампания "Да! На българската икономика". Тя се провежда утре в Стара Загора.

Дискусията се организира от вестник "Стандарт" и КРИБ, в партньорство с в. "Преса" и Камарата на строителите в България. Тя ще бъде пряко предавана от телевизия Канал 3.

Домакин в града под липите ще е председателят на Българския форум по транспортна и инфраструктура и ръководител на Катедра "Пътища" в УАСГ проф. Николай Михайлов. Той ще постави темите за икономическия ефект на предлаганата стратегическа инфраструктура за България и формирането на политики в областта на публично-частното партньорство в образованието. Основна част от дискусията ще бъдат и алтернативите за финансиране на професионалното обучение в строителния сектор. Както и възможностите за партньорство между държавата и фирмите от бранша за въвеждане на дуално образование. Неговата цел е да подготвя бъдещи специалисти в реална работна среда.

По време на форума на въпроси на бизнеса ще отговарят регионалният министър Лиляна Павлова и образователният - проф. Тодор Танев, както и зам.-министрите - на образованието Ваня Кастрева и на труда и социалната политика - Зорница Русинова. Във форума ще се включат кметът на Стара Загора Живко Тодоров, шефовете на най-големите строителни компании у нас, ректори, представители на местната власт, медии.

Създадохме работилници за кадри

доц. Богомил Петров, заместник-ректор на УАСГ

В областта на публично-частните партньорства при нас има наченки на добри практики, които дават плодотворни резултати. Едно такова начинание, което обаче заради кризата не бе доведено докрай, бе изграждането на иновационен парк върху терен, принадлежащ на университета. На него щяха да бъдат представени екосгради, а УАСГ да ги ползва за лаборатории. Надявам се в следващия мандат новото ръководство да доведе това начинание докрай. Форма на публично-частно партньорство са и стажовете ни, които при нас са абсолютно достатъчно. Имаме и работилници за кадри, които са част от архитектурния факултет, много добри са и контактите ни с Камарата на строителите. При нас влизат като преподаватели хора от бизнеса, работим с него и по проекти.

За по-нататъшно внедряване на публично-частно партньорство са нужни не толкова законови промени, колкото това държавата и бизнесът да поставят ясно своите проблеми и изисквания, а ние ще се ангажираме с това да ги решим. Защото като хора на науката ние се ориентираме към по-специфични проблеми и понякога пренебрегваме глобалните проблеми, които има бизнесът. Като един от тях ще посоча например сеизмичното осигуряване на болници и училища. Това е сериозна тема и можем само да се радваме, че досега не се е случило нещо, но Перник показа, че проблем съществува. Това са много уязвими сгради, където има много хора, и може да се работи заедно с бизнеса и държавата по решаването на този проблем.

Да заложим на най-добрите гимназисти

Държавата да финансира научни разработки

Проф. д-р. инж. Милчо Лепоев, зам.-ректор на УАСГ

Държавата трябва да намери начин да финансира научни разработки на студенти в 4-5 курс. Така те ще могат да участват наравно с научни ръководители, да правят изпитания, анализи и резултати. Това би ги подготвило по-добре за практическата им работа впоследствие или за научна кариера, ако изберат такава. Освен това най-добрите студенти от 5 курс например могат да се избират за асистенти, които обучават останалите студенти. Това би имало психологически ефект и ще доведе до повишаване качеството на образованието. Задължително трябва да се акцентира и върху средното професионално образование. Най-добрите от учещите 9-11 клас в тези гимназии и профилирани паралелки да се избират и да продължават образованието си. А останалите ученици да попълнят средния ешелон. Което не означава, че тези от втората група са по-глупави, а, че имат други качества. Ако на един отличник, който много добре пресмята паскали, му възложите един обект, той ще се обърка от множеството задачи. Докато тези от средния ешелон много добре знаят как да свършат добре отделните дейности.

Компаниите да поръчват обучения

доц. Радан Иванов, ректор на Висше строително училище "Любен Каравелов"

Нужно е бизнесът да каже на образователните институции какво конкретно не му достига като обучение на кадрите. Той го прави и сега, но по-рядко. А когато го прави, резултатите са отлични.
Другото, което може да се направи, е бизнесът да си поръчва конкретно обучение, когато установи какви нужди има. Това може да стане под формата на целеви магистратури. Ние каним специалисти от бизнеса и сега да изнасят единични лекции и това е много полезна практика. В областта на стажовете по-често ние търсим фирмите, по-рядко те търсят нас. Би било много полезно, ако още в началото на годината бизнесът отправя заявки колко души и на какъв тип практики би взел. Това се прави например в много от западните университети. Много от фирмите там рекламират на сайтовете си и колко млади специалисти биха назначили на работа след завършването им. Някои от фирмите си правят собствени изпити. Това би могло да стане практика и на част от бизнеса у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай