Бизнесът иска дискусия за пенсионните фондове

Бизнесът иска дискусия за пенсионните фондове | StandartNews.com

Всякакви промени, отнасящи се до пенсионните фондове, следва да бъдат дискутирани след приключване на стрес-тестовете им. Това гласи позиция на БСК във връзка с представени от Министерството на финансите промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Промените предвиждат след като човек придобие право да получава пенсия от универсален пенсионен фонд (УПФ), натрупаните пари по личната му партида да влизат в обща сметка. Целта на формирането на този пул (резерви) е да се споделя рискът между всички осигурени във фонда при изплащане на пожизнени пенсии. Промените в КСО трябва да са следствие от задълбочено обсъждане, отбелязват от БСК.

"В момента тече обществено обсъждане, каквато теза надделее, тя ще намери отражение в окончателния вариант", коментира министърът на финансите Владислав Горанов. "Темата с елемента на солидарност във втория стълб е свързана с това, че е трудно да се уцели моментът, в който индивидуалната партида по втори стълб на даден пенсионер ще бъде изчерпана. Може да се окаже, че средствата по неговата партида са изчерпани в рамките на неговия живот, докато е пенсионер. Това поражда въпроса откъде да се осигури ресурс, който не е по неговата индивидуална партида. Този ресурс би могъл да се осигури от създаването на резерви в пенсионните фондове, които обаче отново са за сметка на вноските", коментира министърът. Според него дефицитите във втория стълб могат да се попълват само от източници, с които той се формира, тоест от вноските на хората. "Това е реален проблем и той не се е проявил още само защото още не се изплащат средства по втория стълб. Възможно е, ако сега не се промени законът, да се стигне до ситуация, в която определен пенсионер да е изчерпал индивидуалната си партида и тогава неговите синове и дъщери ще трябва му плащат пенсията", обясни финансовия министър.

С новите правила се въвежда т.нар. пул, което не променя капиталовия принцип на пенсионното осигуряване и пенсиите ще се определят на базата на натрупаните суми по индивидуалните партиди, коментира пред БНР Даниела Петкова, зам.-председател на Асоциацията на пенсионните фондове. "Изключва се всякаква възможност вноски на хората, които са в трудоспособна възраст, да се използват за изплащане на пенсии на хора, които вече са в пенсионна възраст", заяви тя и посочи, че няма никакъв солидарен елемент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай