Бизнес климатът се подобрява за всички

Бизнес климатът се подобрява за всички | StandartNews.com

Бизнес климатът през месец май се подобрява във всички отрасли - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги, сочи анкета на НСИ.

Условията за бизнес се подобряват в четири от последните пет месеца. От началото на годината само през април имаше влошаване. През май мениджърите от всички сектори на икономиката посочват, че основният проблем за бизнеса е несигурната икономическа среда. Другото общо в отговорите им, е, че очакват цените да останат без промяна през следващите три месеца.

Бизнес климатът в промишлеността се подобрява в резултат на по-оптимистичните оценки и очаквания на предприемачите за състоянието на предприятията. Настоящата производствена активност леко намалява, но очакванията за дейността през следващите три месеца са по-оптимистични. През май се подобряват и мненията на строителните предприемачи за състоянието на предприятията. Същевременно анкетата отчита увеличение на клиентите със закъснения в плащанията.

В търговията на дребно също се повишава оптимизмът на мениджърите. А очакванията им за обема на продажбите и на поръчките към доставчиците през следващите три месеца са по-благоприятни. В услугите мениджърите също са по-оптимистично настроени за състоянието на фирмите. Мненията им за настоящото търсене на услуги обаче са по-неблагоприятни, докато очакванията им за следващите три месеца се подобряват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай