Бизнес климатът се подобрява

Бизнес климатът се подобрява | StandartNews.com

През май бизнес климатът се подобрява в сравнение с април. Това се дължи на подобрение във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги, обявиха от Националния статистически институт.

Промишленост

Бизнес климатът в промишлеността се подобрява главно поради оптимистичните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно настоящата производствена активност се оценява като леко подобрена, докато прогнозите им за следващите три месеца са по-резервирани.

Основният фактор, затрудняващ дейността, остава несигурната икономическа среда, следван от недостига на работна сила.

Относно продажните цени в промишлеността мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Строителство

През май бизнес климатът в строителството се подобрява, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Мненията им относно настоящата строителна активност, както и очакванията им за дейността през следващите три месеца, са по-оптимистични. Последната анкета обаче отчита увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащането.

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостига на работна сила продължават да бъдат основните проблеми за развитието на бизнеса.

По отношение на продажните цени в строителството очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Бизнес климатът в търговията на дребно се подобрява в резултат на подобрените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно и в прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците (както от вътрешния, така и от външния пазар) през следващите три месеца се регистрира повишен оптимизъм.

Основните пречки за развитието на бизнеса остават свързани с конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.

Относно продажните цени преобладаващите очаквания на търговците са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Услуги

През май бизнес климатът в сектора на услугите се подобрява, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. По-благоприятни са и мненията им по отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги.

Най-сериозните затруднения за дейността в сектора продължават да бъдат конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда, макар че през последния месец се наблюдава намаление на негативното влияние на втория фактор.

Очакванията на мениджърите относно продажните цени са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай