15:30 ч.

05.05.18

3 мин.

0

11

0

Бием Германия в търговския оборот

от редактор |

Бием Германия в търговския оборот

България изнася повече стоки и услуги за Германия, отколкото внася от нея. В цялата история на двустранните търговски отношения това се случва за трети път - след 1942 и 2013 г. Условията за правене на бизнес в България не са се влошили през 2017 година, но в същото време няма и никакво подобрение. Този извод правят участниците в традиционната анкета сред германските инвеститори, пише „Дойче веле".


На фона на достигнатия през миналата година рекорд в търговския обмен за 7,5 млрд. евро, нагласите на германските фирми за преки инвестиции в българската икономика не са никак оптимистични. През 2017-а те са били около 130 милиона евро, което ги задържа на нивото на санитарния минимум. За сравнение през 2008-а година преките германски инвестиции в българската икономика са били 6 пъти повече.


Но и това е някакъв успех на фона на постигнатия през 2011-а и 2014-а отрицателен баланс, казва шефът на Германо-българската индустриално-търговска камара д-р Митко Василев. "Независимо от застоя, през миналата година германските капиталовложения са създали нови 55 хил. работни места в българската икономика", допълва той. Растящият дефицит на работна ръка и особено на подготвени специалисти, корупцията, слабата правна система и непрозрачността на обществените поръчки са основните причини за апатията на германския бизнес по отношение на България, сочат изводите от ежегодното допитване до германските предприемачи в 15 страни от Централна и Югоизточна Европа. Малко повече от половината участници в анкетата оценяват средата за правене на бизнес в България като задоволителна, а 44% вярват, че тя ще се подобри. Най-сериозната пречка е липсата на кадри - близо 2/3 от германските инвеститори оценяват проблема като много остър в България. Той се усложнява още повече от лошото качество на българското висше образование - по този показател България е последна от всичките 15 страни в анкетата.


Близо три четвърти от анкетираните не са доволни от напредъка в борбата с корупцията и общата престъпност в България. По този показател България стои по-зле дори и от страни като Албания и Македония. Същото се отнася и за показателя прозрачност на обществените поръчки. По отношение на правната сигурност и върховенството на закона, България е оценена на 10-о място в региона. Доволни от българската администрация са едва 17% от германските инвеститори. За сравнение: близо 2/3 от германските фирми в Естония са много доволни или доволни от работата на държавния апарат. Ниското ниво на заплатите и десетпроцентовата данъчна тежест се оценяват от германските фирми като най-атрактивните предпоставки за нови инвестиции в България. Единствено Албания предлага още по-ниски разходи за жив труд сред 15-те страни от ежегодното допитване. Несъмнено българското еврочленство е сред най-силните конкурентни фактори за привличането на нови капиталовложения - това се признава от 83% от германските инвеститори в страната. Близо половината (48 %) от тях се изказват в полза на въвеждането на еврото, а 36% са против. 88% от установилите се в България германски фирми биха инвестирали отново в нейното стопанство - с 2 процента по-малко, отколкото преди 1 година; всеки втори от тях смята, че България е в застой, а подобрение очакват 44% от германските инвеститори.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 08:13 · 13.05.2018
Г-н премиер, рочети още веднаж писмото. Ти първо не си президент, а премиер. Второ, защо премълчаваш, че си АФРИКАНСКИ РЪКОВОДИТЕЛ? Трето, твърдиш: „Държавата никога не е била с толкова добри параметри, колкото сега.” Боко, ръка на сърцето: През ВСИЧКИТЕ 10 ГОДИНИ НА ТВОЕТО ЦАРУВАНЕ БГ БЕШЕ НЕИЗМЕННО НА ПОСЛЕДНО МЯСТО ПО ПРИХОДИ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО И СЪОТВЕТНО НАЙ-БЕДНАТА ДЪРЖАВА В ЕВРОПА! Боко, не лъжи!
Потребител · 08:13 · 13.05.2018
Б.Б. се хвали, че е получил топло писмо от президент Тръмп. Боце, хайде да си обясним за какво става въпрос. Тази седмица президентът на САЩ трябваше да пише поздравителни писма до президентите/премиерите на африканските държави. От президентската канцелария не са съобразили, че БГ не е в Африка, а в Европа и са ти написали името на бланковото писмо. Така че не се хвали. Не е глямо удоволствие да напишат „До г-н президента на България, Африка”.
Потребител · 08:12 · 13.05.2018
Растящият дефицит на работна ръка и особено на подготвени специалисти, корупцията, слабата правна система и непрозрачността на обществените поръчки са основните причини за апатията на германския бизнес по отношение на България, са изводите от ежегодното допитване до германските предприемачи в 15 страни от Централна и ЮИ Европа
Потребител · 08:11 · 13.05.2018
Според Дойче веле през 2008-а година преките германски инвестиции в българската икономика са били 6 пъти повече. Според шефа на Германо-българската индустриално-търговска камара М. Василев това е някакъв успех на фона на постигнатия през 2011-а и 2014-а отрицателен баланс.
Потребител · 08:10 · 13.05.2018
Депутатите нищо не вършат и през 70-80% от работното време се карат, провокирани от Ц.Цветанов и Цвета черната Янчева. А икономиката ни закъсва - няма капиталовложения, европейски, предимно немски фирми изтеглят производствата си от България. Според Дойче веле през 2017-а преките инвестиции на германските фирми в българската икономика са били около 130 милиона евро, което ги задържа на нивото на санитарния минимум.
Потребител · 21:19 · 07.05.2018
Че и бием, верно бием Германия по всичко най-лошо, най вече кражби ,лъжи и престъпления.
Потребител · 02:14 · 07.05.2018
Е сега ги бихме Германците вече
Потребител · 21:22 · 05.05.2018
Нeма тeквоа нeщо питаи цeцо И тиквун много e убаво сичко затова слeд назe си чe онодимe и западнитe балкани
Потребител · 19:43 · 05.05.2018
Ходи обяснявай на Борисов , е този държавен апарат на който плаща заплати от данаците на всички хора е. За тези които плащат данци да бъдат , бързо, законно и компетентно обслужвани. Държавния апарат е за обслужване на народа , а не за обслужване на собствените финансови интереси на който е назначен на държавна работа.
Потребител · 17:44 · 05.05.2018
"биeм" а?
да бягаш на сeло да копаeш чe си гнусeн сeлянин
Потребител · 10:24 · 06.05.2018
@Потребител Прав си с педна малка забележка. Селянин не е обидна дума. Означава работен човек. Обидната дума е -СЕЛЯНДУР
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент