Бедни са 12% от работещите

Бедни са 12% от работещите | StandartNews.com

Стотици хиляди българи работят, но въпреки това живеят в бедност и не могат да си позволят основни материални неща като например една седмица почивка през годината. Към групата на бедните влизат и много пенсионери и безработни. През 2016 г. линията на бедност общо за страната e 308,17 лв. средно месечно на човек от домакинство, обявиха от НСИ. Под този праг на бедност живеят 1,638 млн. души, или 22,9% от населението на страната, сочат данните от изследването „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)". Линията на бедност се определя като 60% от средния общ разполагаем доход на домакинствата в страната. При положение, че линията на бедност е свалена с 5,4% спрямо предходната година, делът на бедните нараства с 0,9 процентни пункта. Тъй като доходите като цяло растат, това показва, че разликата между бедни и богати се увеличава.
Ако от доходите на домакинствата се изключат социалните плащания като обезщетения, социални и семейни помощи и добавки, равнището на бедност се повишава от 22,9% до 27,9%. А ако от доходите се изключат и пенсиите, то делът на бедните нараства до 45,5% от населението.
Естествено, един от факторите, който има решаващо значение за това дали човек е беден, е дали има работа. 54,6% от безработните влизат в групата на бедните. Но много хора работят и получават толкова малко пари, че също попадат под линията на бедност - т.е. членовете на семействата им разполагат с под 308,17 лв. на месец. През 2016 г. делът на бедните сред заетите нараства спрямо предходната година с 3,8 процентни пункта до 11,6%. При работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е повече от 4 пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време. Същевременно рискът от бедност сред работещите жени е с 3,5 процентни пункта по-нисък от този при мъжете.
Образованието оказва съществено влияние върху риска от бедност при работещите. Най-висок е делът на работещите бедни с начално и без образование - 68,8%. С нарастване на образователното равнище делът на бедните сред работещите намалява близо 2 пъти за хората с основно образование и над 4 пъти за тези със средно образование. Делът на работещите бедни с висшисти е само 5,4%.
Оценките на бедността в зависимост от типа на домакинството показват, че най-висок е делът на бедните сред едночленните домакинства с човек на възраст над 65 години, самотните родители с деца, както и домакинствата с три и повече деца. Най-голямо нарастване на риска от бедност през 2016 г. се наблюдава при домакинствата с един родител със зависими деца - с 12,2 процентни пункта. Делът на бедните е най-нисък в домакинства с двама възрастни и едно дете (12,4%) и в домакинства с двама възрастни под 65 години (16%).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай