Бавят все повече заплати във Велико Търново

Бавят все повече заплати във Велико Търново | StandartNews.com

Расте броят на нарушенията на трудовото законодателство, свързани със забавяне на заплати от страна на работодателите в област Велико Търново. Това каза пред агенция „Фокус" инж. Невена Стефанова, директор на местната Инспекция по труда. Контролните органи са констатирали неизплатени навреме трудови възнаграждения за близо 54 хил. лв. След предприети действия на работниците са изплатени малко над 20 хил. лв. забавени заплати, а останалото все още бизнесът дължи на работниците.

Работодателите от строителството са най-често санкционирани по тази причина, следват ги преработването и консервирането на плодове и зеленчуци, и селското стопанство.

При проверките през 2016 г. са установени общо 5 617 нарушения на трудовото законодателство, от които 1 733 са свързани с нормите, регулиращи здравословните и безопасни условия на труд. Част от работниците се трудят без лични предпазни средства в цехове, където шумът надвишава допустимите стойности.

През 2016 година на територията на област Велико Търново са станали 75 трудови злополуки в предприятия от различни икономически дейности, като в пет случая пострадалите са починали. Спрямо 2015 г. рязко са се увеличили работещите без трудови договори, което е тревожен факт, отчита Невена Стефанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай