Банкнота от 10 евро с БГ надпис влиза в употреба

Банкнота от 10 евро с БГ надпис влиза в употреба | StandartNews.com

Брюксел. Банкнота от 10 евро, върху която има надпис и на кирилица, влиза в обръщение днес, съобщава Европейската централна банка.

Дизайнът на банкнотата е обновен, а в защитата са включени някои нови и усъвършенствани елементи, между които и образът на Европа, който е вграден в холограмата и водния знак.

Лицевата стана на банкнотата е с изображение на героинята на старогръцката митология Европа, красивата дъщеря на финикийския цар Агенор, пленила сърцето на Зевс.

Надписът "Евро" пък е изписан както на латиница, така и на български.

"Дванадесет години след влизането на евробанкнотите и монетите в обръщение лесно ги приемаме за даденост и забравяме какъв амбициозен и дори дързък проект е въвеждането на еврото. Единната парична единица допринесе за обединението на милиони европейци в цялото им разнообразие, а банкнотите и монетите са осезаем символ на решимостта ни да поддържаме Европейски съюз. Това именно имаме предвид, когато казваме "еврото – нашите пари!". Това обяви членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Ив Мерш при представянето на банкнотата, цитиран от ЕЦБ.

Банкнотите от същия номинал от първата серия ще продължат да се използват, за да бъдат употребени запасите. Те ще бъдат в обръщение успоредно с банкнотите от серия "Европа" и ще бъдат изтегляни постепенно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай