18:28 ч.

16.05.17

2 мин.

0

1

0

България става хъб за облачни технологии

от Ивета Иванова |

България става хъб за облачни технологии

IT индустрията е една от водещите индустрии у нас и водещ фактор за ръста на износа. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев по време на първия по рода си форум за облачни технологии Bulgarian Cloud Summit 2017. Той бе организиран от VIVACOM и Huawei, с подкрепата на най-голямата работодателска организация - КРИБ. Над 300 представители на правителството и бизнес елита участваха във форума. Кирил Домусчиев обясни, че за главния изпълнителен директор на Huawei Гуо Пинг България е известна като силиконовата долина в Европа и нашата IT индустрия ни прославя в целия свят.
Информационните и комуникационни технологии и аутсорсинга са сред водещите сектори за привличане на инвестиции, посочи министърът на икономиката Емил Караниколов. Предприятията от този сектор генерират около 4,5% от общата брутна добавена стойност на икономиката. По думите му задачата на България е да се представи като регионален център на цифровата икономика чрез внедряване на технологии и бизнес модели от Индустрия 4.0, което ще доведе до по-голяма ефективност на българската икономика.
По време на събитието Huawei и VIVACOM обявиха началото на своето стратегическо партньорство за развитие на облачните технологии в България. Двете компании са убедени, че на прага на ерата на свързани устройства и интернет на нещата, облачните решения ще дадат тласък за дигитализация на индустриите.
"67% от малките и средните фирми у нас ползват някакъв тип облачни услуги", заяви Спас Русев, председател на надзорния съвет на VIVACOM. Според него облачните услуги вече не са част от бъдещето, а са настоящето и ще навлизат все повече в бизнеса. "VIVACOM и Huawei си поставят амбициозната цел да развият регионален облачен хъб. Това ще бъде първият подобен проект, който ще стартира от България и ще я утвърди като високотехнологичен център за региона", каза Спас Русев.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 07:47 · 17.05.2017
Ивeто,дъ тъ ибъ у "хъба"
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент