България стана 3-та в ЕС по най-малък дълг

България стана 3-та в ЕС по най-малък дълг | StandartNews.com

Брюксел. България отстъпи с една позиция назад и отиде от второ на трето място сред страните от ЕС по най-малък държавен дълг. Според данните на Евростат към края на март България все още е на второ място в ЕС по най-нисък държавен дълг.

През първото тримесечие дългът се е увеличил с 1,4 пр. пункта до 20,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. В края на предходното тримесечие дългът е бил 18,9%, а година по-рано - 18% от БВП. От държавите в ЕС Естония е с най-нисък дълг - 10% от БВП. Към края на март Люксембург е на третата позиция с 22,8%. В тези данни обаче не са включени последните две големи емисии на държавен дълг - 1,493 млрд. евро, които бяха пласирани на международните пазари, и 1,25 млрд. лв., които бяха пласирани на пазара в България. Ако се прибави и този дълг, България ще отиде с една позиция назад в класацията след Люксембург.

Средно за ЕС държавният дълг се е увеличил до 88% от БВП в края на март спрямо 87,2% в края на предходното тримесечие и 86,2% година по-рано. Най-висок към края на март е дългът на Гърция - над 174% от БВП, следвана от Италия - 135,6%, и Португалия - почти 133%. В сравнение с края на 2013 г. ръст на дълга е отчетен в 19 държави от ЕС. В шест - Полша, Германия, Гърция, Чехия, Люксембург и Дания, е регистриран спад, а в Естония е останал без промяна. Най-силно увеличение е отчетено в Словения - 7 пр. пункта, Унгария - 5 пр. пункта, Белгия и Португалия - по почти 4 пр. пункта, а най-голямо намаление - в Полша (-7,6 пр. пункта), Германия (-1,1 пр. пункта) и Гърция (-1 пр. пункт).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай