България "спечелила" близо 15 млрд. лв. от членството си в ЕС

България "спечелила" близо 15 млрд. лв. от членството си в ЕС | StandartNews.com

14,7 млрд. лв. е финансовото изражение от ползата на членството на България в Европейския съюз. Данните за баланса по сметката между изплатените от България вноски в бюджета на ЕС и получените от страната ни средства в периода 2007-2014 г. са предоставени с писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов до депутат от ГЕРБ, съобщава БГНЕС.

България е внесла в бюджета на общността 6,2 млрд. лв. за 8-те години на своето членство в ЕС. От друга страна е взела 20,9 млрд. лв. Получените средства са предоставени по предприсъединителните инструменти – ФАР, ИСПА, САПАРД, по европейски кохезионни и структурни фондове, по програмата за подпомагане изпълнението на Шенгенското споразумение, по земеделския фонд за развитие на селските райони и рибарство, по преките плащания на земеделски производители и по Международния фонд "Козлодуй" за компенсиране на България за изключването на четирите блока атомната централа.

От информацията на Министерството на финансите не е ясно дали са приспаднати сумите, които България е получила, но по-късно е възстановила на ЕС под формата на "финансови корекции" по еврофондовете.

"Балансът, представен като сравнение на входящи и изходящи парични потоци, изразява единствено прякото финансово отражение. Безспорен обаче е фактът, че ползите от членството в Европейския съюз не се ограничават само до подобно счетоводно отразяване и баланс, а включват и допълнителни положителни ефекти, каквито са икономическата интеграция, ползите, свързани с Общия вътрешен пазар (включително свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали), политическата стабилност и сигурността", обясни финансовият министър Владислав Горанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай