България изгубила $25 млрд. от престъпност за 10 години

България изгубила $25 млрд. от престъпност за 10 години | StandartNews.com

София. 25 млрд. долара е загубила България за 10 години от незаконно изтичане на капитали. Така тя се нарежда на 33-то място в света от 145 държави в класацията на неправителствената организация за финансова прозрачност Global Financial Integrity (GFI) за най-големите незаконни финансови потоци в периода между 2003 и 2012 г.

През този период всяка година средно по 2.535 млрд. долара, придобити от незаконна дейност, са представлявали нелегалните финансови потоци в българската икономика.

Водачът в класацията е Китай, следван от Русия. Преди България само Полша е друга държава от ЕС по този показател (средно годишно по 5.312 млрд. долара, или 17-о място), а веднага след нас се нарежда Латвия (със средно 2.490 млрд. долара годишно).

Рекордните 991 милиарда долара нелегални финансови преводи и пари в брой са напуснали през 2012 г. десетки развиващи се и възникващи икономики в света Това е увеличение с почти 5% спрямо предходната година и ощетява най-вече някои от най-бедните райони на планетата.

Авторите от GFI изчисляват, че от малко над 150 държави по света между 2003 г. и 2012 г. са били незаконно изнесени близо 6.6 трилиона долара. Като се отчете инфлацията, темпото на растеж на този поток е бил 9.4% годишно.

Това са трилион долара, които можеха да помогнат на тези икономики, да създадат работни места и да стабилизират обществените бюджети.

Президентът на GFI Реймънд Бейкър казва, че оценките са доста сдържани и въпреки това сумата е над 10 пъти по-голяма от общия обем на чуждестранната помощ, получавана от тези държави. Според него процесът се развива с тревожни темпове, като се има предвид, че преди по-малко от година - през 2003г., нелегалните финансови потоци са обхващали около 297 млрд. долара.

В продължение на десетилетие най-големите средства, придобити от сенчест бизнес, престъпност и корупция, са излизали от Китай, Русия, Мексико, Индия и Малайзия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай