България е отличник по продажби на коли

България е отличник по продажби на коли | StandartNews.com

България се нарежда в топ 5 на страните от ЕС с най-голям ръст на продажбите на нови коли. През юни в страната са продадени 3206 нови автомобила, което е увеличение с 31,4% спрямо същия месец на миналата година, сочат данните на Асоциацията на европейските автомобилни производители (ACEA). В ЕС по-добри резултати има само в четири държави - Румъния (47% ръст), Кипър (+46%), Литва (+40,6%) и Естония (+33,7%). Общо за първите шест месеца на годината в страната са продадени 14 749 нови коли, което също е сериозен ръст с 19,3%. Така за полугодието България е една позиция по-напред и се нарежда на четвърто място в ЕС по ръст на продажбите. По-добри резултати отчитат само в Румъния (ръст на продажбите с 27%), Хърватия (+23,6%) и Литва (+19,7%).
Влияние върху отчетения ръст на продажбите на нови коли в България оказват поръчките на автомобили, направени от държавни ведомства, както и реекспортът. Тъй като цените на някои модели коли в България са по-ниски, чужденци и задгранични фирми ги купуват от нашата страна и след това ги изнасят.
Общо за страните от ЕС продадените нови коли през юни са 1,491 млн. броя, което е ръст с 2,1% спрямо същия месец на миналата година. За първите шест месеца на годината в ЕС са продадени 8,21 млн. нови автомобила, което е увеличение с 4,7%. Най-много нови автомобили за полугодието са продадени в Германия (1,733 млн., ръст с 3,1%), Великобритания (1,42 млн., спад с 1,3%), Франция (1,1 млн., +3%) и Италия (1 млн., +8,9%).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай