14:29 ч.

20.03.17

3 мин.

0

0

0

Българите са по-щастливи, но защо?

от редактор |

Българите са по-щастливи, но защо?

България излиза все по-напред в класацията World Happiness Report, сочи последното издание на доклада. Страната вече е на 105-то място в света по щастие в класацията, която обхваща общо 155 държави. Позицията ни е доста по-напред в сравнение с миналата година – 129-то място, а в доклада през 2015 г. бяхме дори на 134-та позиция.


Силен източник на нещастието в една страна е неравенството между хората, чувството на липса на справедливост, възможностите за просперитет и лично развитие, както и доверието към хората от обществото. За да могат да измерят щастието обаче авторите на класацията използват шест показателя – БВП на глава на населението, продължителност на живота, свобода, щедрост, социална подкрепа и липса на корупция в правителството или бизнеса.


Най-силни резултати България отчита по отношение на показателите, свързани със социалната подкрепа и брутния вътрешен продукт (БВП) на глава на населението. Позицията ни в класацията е ниска основно заради изключително високото ниво на корупцията и заради показателите, свързани с щедростта и взимането на житейски решения.


Щастието все по-често се възприема като подходящ показател за социален напредък и цел на обществените политики, пишат редакторите на доклада от Мрежата за решения за устойчиво развитие (Sustainable Development Solutions Network) към ООН.


„Щастливите страни са онези, които имат здравословен баланс между просперитета, по начина, по който се измерва обикновено, и социалния капитал, което означава висока степен на доверие в обществото, ниска степен на неравенство, както и доверие в правителството", казва Джефри Сакс, директор на SDSN и специален съветник към Генералния секретар на ООН, в интервю за Ройтерс.


Около 80% от неравенството по отношение на щастието по света се случват в рамките на самите страни, се вижда още от доклада. В по-богатите страни различията в страните не се обясняват толкова с неравенството в доходите, а с разликите в менталното здраве, физическото здраве и личните отношения. Най-големият източник на нещастие са психичните заболявания. Разликите в доходите влияят в по-бедните страни, но дори там психичните болести са източник на нещастие.


Начело на класацията тази година е Норвегия, която измества Дания от лидерската позиция, заемана от нея в три от предишните четири издания. Според авторите на доклада обаче техните усреднени стойности са толкова близки, че малки промени в показателите могат да променят класацията всяка година.


На последно място се нареждат Централноафриканската република, като преди нея са Бурунди (154-то място) и Танзания (153).


САЩ спадат една позиция надолу спрямо миналата година по щастие – до 14-та, изоставайки след страни като Нова Зеландия (8), Коста Рика (12) и Австрия (13). Германия запазва миналогодишната си позиция – 16-та, а Великобритания се изкачва няколко места напред – от 23-то на 19-то.


Според Сакс САЩ губят места в класацията заради неравенството, липсата на доверие и корупцията. Икономическите показатели, които администрацията на Тръмп се опитва да преследва, добавя той, ще направят нещата още по-лоши.


„Страните на дъното на класацията обикновено са белязани от ниски стойности на всичките шест показателя", се казва в доклада.


Сакс призовава страните да последват примера на Обединените арабски емирства и други страни, които са избрали министри на щастието.


„Искам хората да измерват това, да го обсъждат, анализират и разбират, когато са се насочили в грешната посока", казва той.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент