Армията и МВР може да разчитат на бойните машини на "Самел 90"

Армията и МВР може да разчитат на бойните машини на "Самел 90" | StandartNews.com

Фирмата е най-големият производител на специална електроника в България

 

Фирма "Самел 90" е създадена през 1964 г., като част от тогавашния военно-промишлен комплекс с цел да задоволява нуждите на Българската армия с електронно и друго специално оборудване. Още при създаването си фирмата е структурирана да работи по т.н. затворен технологичен цикъл, т.е. тя разполага с всички необходими производствени и технологични възможности за да започне и завърши производството на крайното изделие, без кооперация, т.е. доставят се само суровини и основни материали. Това позволява сега фирмата да бъде най-големият производител на специална електроника в България и единственият интегратор с реална технологична база в страната за различни видове специално оборудвани автомобили.

----------
Преди малко повече от един месец във фирмата се откри нов цех за производство на специализирани бронирани автомобили за нуждите на българските въоръжени сили и МВР. Освен на вътрешния пазар фирмата ще търси клиенти извън България. За тази цел беше създадена нова съвместна фирма с един от водещите производители на бронирани автомобили в световен мащаб – International Armored Group Company, чиито собственик е господин Антон Стефов, български специалист с доказан опит в тази дейност.
Това е единственият в България нов и напълно оборудван цех с такова предназначение. В следващият 1 месец към цеха ще заработи и нова технологична линия за подготовка и цялостно боядисване на бронираните машини. По този начин напълно ще бъде затворен производственият цикъл за различни видове бойни машини със задвижване 4х4, 6х6 и 8х8.
Направената

нова инвестиция за производство на бронирани автомобили

е в областта на отбраната и сигурността и по-специално за участие в новия проект на Сухопътни войски на БА за доставка на бойни бронирани машини. По този начин
"Самел 90" иска специално да покаже на МО, че може да участва с основна роля в новия проект. Гамата бронирани машини които фирмата предвижда да произвежда могат също така да се използват и от други служби в МО и МВР, като например Военна полиция, отрядите за борба с тероризма, жандармерията и граничната полиция.
Освен в областта в отбраната и сигурността "Самел-90" има значителен и дългогодишен опит в партньорство с фирми от автомобилната индустрия. От 2010 г. "Самел-90"
е поддоставчик на немския автомобилен концерн Grammer AG - компания, специализирана в производството на автомобилни седалки, компоненти и системи за автомобилния интериор. За нейните заводи в България, Чехия, Германия и Бразилия "Самел-90" доставя директно произведените части и възли, като общото им количество надвхвърля 3 млн броя. Обемът на продукцията за Grammer AG възлиза на около 1,7 млн лв годишно.
Немаловажен е фактът, че на "Самел-90" е възложено и конструирането и изработването на инструменталната екипировка за произвежданите части, което

говори за доверието и качеството на изпълняваните дейности

В производствения процес за фирма Grammer AG участват почти всички технологични звена на "Самел-90". Зе целта на проекта, в много от тях бяха направени значителни инвестиции в нови машини и технологии, а именно:
Напълно автоматична линия – конвейр за прахово електростатично боядисване на произвежданите детайли за фирма Грамер с възможност за работа в непрекъснат режим на три смени. Линията е най-съвременена технология и е едно от най-големите подобни съоръжения в България. За нейното внедряване специално бяха построени две нови халета където нейните технологични съоръжения бяха разположени. Освен боядисването на произведените от "Самел-90" части и възли за Grammer AG, на същата поточна линия се извършва обработка и боядисване на части на Grammer AG произведени от други техни поддоставчици
- 5-осни обработващи центри за прецизните механични детайли
- нови стругови автомати с голям капацитет на производство
- нова технологична линия за лазерно рязане на заготовките
- нови машини за щанцоване и огъване
Нови работни места за заваряване на механични възли
-нови CAD/CAM софтуерни продукти за новите машини
Общо по този проект направените от "Самел-90" инвестиции надхвърлят 5 млн. лв, а заетите работници и специалисти са 50.
"Самел-90" е също така и част от веригата доставчици на унгарската фирма Sicta, за която се изработва и доставя инструментална екипировка за турбокомпресори за автомобилни двигатели.
Въпреки постигнатите през годините успехи в областта на поддоставките за автомобилната индустрия, "Самел-90" се сблъсква с редица проблеми, които касаят и останалото производство на фирмата, в т.ч. и в областта на сигурността и отбраната, а именно:

липсата на млади подготвени кадри

със средно специално и висше техническо образование за областите в които фирмата работи. Дори средните училища в град Самоков отдавна не обучават своите ученици по специалности от машиностроенето и електро индустрията. Висшите училища също би трябвало да променят своите учебни програми за да може обучението да се адаптира към реалните нужди на индустрията
почти всички основни материали, в т.ч. електро и радио компоненти, стомани, химикали и т.н. не се прозивеждат отдавна в България, а се внасят. Това усложнява логистиката, оскъпява крайната продукция и я прави съответно неконкурентна
В близка и далечна перспектива плановете на "Самел-90" са свързани с разширяването на производствените и технологични капацитети във всички области в които фирмата работи, в т.ч. и в автомобилната индустрия. Специално в областта на отбраната и сигурността целта пред "Самел-90" е да се утвърди като основен партньор на МО и МВР в областта на специализираните произведени в България бронирани автомобили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай