Анализ: Приключи най-лошото за строителството

Все още има проблеми пред инфраструктурата като корупция и липса на инвеститорски интерес, пише в доклада

Анализ: Приключи най-лошото за строителството | StandartNews.com

Очакваният ръст на строителството за годината е 1,3%

София. Най-лошото за строителния и инфраструктурен сектор е приключило и след пет години на спад в сектора 2014-а ще завърши положително с ръст от 1,3%. Това е прогнозата на анализаторската компания Business Monitor International (BMI), която оповести своя доклада си "Инфраструктура в България".

В него се посочва, че пред големите инфраструктурни проекти има още проблеми, включително заради липсата на инвеститорски интерес и доверие, както и заради корупцията. Отчетено е, че заради кризата с Украйна и европейските санкции към Русия проектът за газопровода „Южен поток" е спрян, докато бъде съгласуван със законодателството на Европейския съюз.

"Ние вярваме, че вече приключи най-лошото за българската индустрия и очакваме, че транспортните и енергийни инфраструктурни проекти ще бъдат движеща сила за икономическото възстановяване", се казва в анализа на BMI, цитиран от БНР.

Според него инфраструктурните проекти в България продължават да бъдат подложени на насрещни ветрове с оглед липсата на инвеститорско доверие и наличието на ендемична корупция. Въпреки това BMI прогнозира нисък, но положителен растеж от 1,3% на строителната индустрия в страната през 2014-а година след пет години на рецесия в този важен сектор.

"Повишената безработица подсилва нашето мнение, че икономиката на България ще продължи да бъде изправена пред големи предизвикателства под формата на ниско бизнес и потребителско доверие. Въпреки това очакваме безработицата да намалее в съответствие с по-бързия икономически растеж през 2014-а година, но предупреждаваме, че евентуално повишение на броя на безработните в страната ще попречи на растежа в жилищния сектор, се казва в доклада на анализаторската компания", се посочва още в доклада.

Според BMI България остава силно зависима от финансирането на ЕС на инфраструктурни проекти, особено в областта на транспорта. С оглед на това, едно по-бавно икономическо възстановяване на ЕС ще ограничи и скоростта на растеж на транспортната инфраструктура на България.

Растежът в сектора "енергетика и комунални услуги" на България е потиснат поради повишените фискални ограничения и липсата на последователна външна конкуренция и умения. Секторът е изправен пред бавен път на възстановяване, но ние вярваме, че най-лошото вече е преодоляно.

"В газовия сектор България участва в проекта за газопоровд "Южен поток" на Русия. Но с оглед кризата в Украйна и наложените от ЕС санкции на Русия, изграждане на "Южен поток" е спряно, докато проектът не бъде приведен в съответствие с европейското право, както посочи през юни бившия министър-председател на България Пламен Орешарски", отбелязват анализаторите. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай