"Алибаба" отваря у нас център за онлайн поръчки

"Алибаба" отваря у нас център за онлайн поръчки | StandartNews.com

 

Мощни китайски компании искат да правят завод за соларни панели и да изкупуват тютюн

Китайският гигант в електронната търговия "Алибаба" (Alibaba) иска да създаде логистичен център у нас. Идеята е оттук да се обслужват поръчките за цяла Европа и да се предлагат български храни и услуги на международните пазари. Вчера представители на "Алибаба" и други мощни китайски инвеститори се срещнаха с премиера в оставка Бойко Борисов и вицепремиера Томислав Дончев. Двамата са разговаряли с вицепрезидента на "Алибаба Груп" Лицин Сън, с президентите на китайския производител на фотоволтаични панели "Джи Ес-Солар Къмпъни" (GS-Solar Company) Чао Лин и на "ГолдПоли Груп" (GoldPoly Group) г-жа Хонг. "Джи Ес-Солар Къмпъни" има намерения да създаде завод за производство на соларни панели, а "ГолдПоли Груп"- да изкупува български тютюн. С тях бе и досегашният ни генерален консул в Шанхай Димитър Абаджиев.
Китайските инвеститори са посочили, че интересът им към страната ни е следствие от установените добри отношения между премиера Борисов и президента и министър-председателя на Китай Си Дзинпин и Ли Къцян. Обща била оценката за активизиране на двустранните бизнес контакти в последните години след българското участие на най-високо равнище в инициативата 16+1, проведените икономически форуми и създадените възможности за обсъждане на конкретни проекти между представителите на бизнеса от двете страни.
Борисов посочи, че приоритет на правителството от първия му ден е създаването на по-добър бизнес климат и стимулирането на инвестициите чрез намаляване на административните тежести и осигуряването на стабилна среда за правене на бизнес. Като предимства на страната ни премиерът в оставка изтъкна не само ниските данъци, но и стабилността, която излъчваме като финансов и икономически субект в ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай