Акцизите от цигари скочиха с 23%

Акцизите от цигари скочиха с 23% | StandartNews.com

Приходите в държавния бюджет от акциз върху цигарите скочиха с 23% и за първите пет месеца на годината са в размер на 874,3 млн. лв., сочат данните на Министерството на финансите. При горивата и алкохола също има ръст на приходите от акциз - съответно със 7,6% и 5,6%. Явно предприетите мерки срещу сивата икономика дават резултат. Това се доказва и от приходите от ДДС, които за първите пет месеца от годината се увеличават с 442 млн. лв., или с 13,5% до 3,7 млрд. лв. Увеличението на приходите от ДДС е над четири пъти по-голямо от ръста на икономиката, който за миналата година е 3%. Очевидно повишените постъпления от ДДС се дължат до голяма степен на засиления контрол и изваждането на оборотите на светло.

По отношение на приходите в хазната от корпоративния данък и налога върху доходите на гражданите също има сериозно увеличение - съответно с 9,2% и 7,6%. Което пък показва, че не само оборотите излизат на светло, а има и реално увеличение на заплатите, хората пазаруват повече, а това пък вдига печалбите на бизнеса. Общо данъчните приходи в хазната нарастват с над 1 млрд. лв., или с 10%. При получените пари от ЕС обаче се отчита намаление. Това се дължи на факта, че миналата година приключваше старият програмен период и много проекти се разплащаха, а тази година тепърва се дава старт на мерките по новите оперативни програми за 2014-2020 г.

Наред с повишаването на приходите разходите на държавата до края на май се свиват - с близо 650 млн. лв., или с 5%. Като най-голямо намаление има при капиталовите разходи - с 806 млн. лв., или с близо 55%. Това също е свързано с новия програмен период, както и с това, че повечето големи проекти се разплащат в края на годината. В резултат излишъкът в хазната към края на май е 2,773 млрд. лв., което е със 154% повече от същия период на миналата година. Добрите резултати в изпълнението на бюджета продължават и през юни. Според предварителните оценки на МФ, в края на юни излишъкът в държавния бюджет вече е 3,085 млрд. лв., като данъчните и неданъчните приходи нарастват с 1,47 млрд. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай