22% от българите са под прага на бедност

22% от българите са под прага на бедност | StandartNews.com

22% от населението на страната живее под прага на бедност, обявиха от НСИ. Изследване на доходите и условията на живот показва, че през 2015 г. близо 1 585 800 българи живеят с под 325 лв. на месец. Година преди това делът на най-бедните българи е бил 21,8%, когато линията на бедност е била 323 лв.

Безработицата и ниските пенсии са основният риск от изпадане в бедност, сочат данните на НСИ. 53,3% от хората, които живеят под линията на бедност, са безработни, а 30% - пенсионери. 29,1% са икономически неактивни – основно деца на бедни родители. Но редица хора работят и също не могат да свържат двата края на семейния бюджет. Делът на бедните сред работещите българи е 7,7%, макар че намалява спрямо предходната година с 1,5 процентни пункта. При работещите на непълно работно време рискът да изпаднат в бедност е повече от 4 пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време. Само 2% от работещите бедни са с висше образование, сочат данните на статистиката.

Бедността е концентрирана предимно сред самотноживеещите възрастни хора, самотните родители с деца, както и многодетните семейства, показва наблюдението на НСИ. За първи път НСИ определя бедността и по етнически принцип. През 2015 г. 67% от ромите са живеели с доходи под линията на бедност, докато за турците този дял е 36%, а за българската етническа група – 15%. НСИ откроява съществени различия в разпределението на бедните от различните етнически групи. Сред бедните от българската етническа група преобладават пенсионерите, при ромите най-висок е делът на безработните, а сред турците най-много са работещите бедни. Ако се премахнат социалните помощи за бедни, делът им ще нарасне от 22% на 28% от населението, отчита НСИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай