147 унгарски фирми искат да инвестират в България

147 унгарски фирми искат да инвестират в България | StandartNews.com

147 унгарски фирми ще участват в конференция, посветена на икономическото сътрудничество между двете страни. Те искат да инвестират в България. Това каза в Чипровци посланикът на Унгария у нас н.пр. Андраш Клейн.

През 2015 година с 14 % е нараснал стокообменът между двете страни, допълни дипломатът. Той вече е 1,2 милиарда евро. Делът на Унгария е 950 млн. евро. Неговата страна внася у нас автомобили, лекарства, храни, а изнася – части за автомобили, храни. Унгария е десетият по значение инвеститор у нас. Тя управлява банка ДСК, завод „Родина" в София, завод в Стара Загора. Унгарските инвеститори искат да вложат средства в Ай Ти технологиите и логистиката, с което у нас ще бъдат открити нови работни места.

В Чипровци посланикът се поклони и положи цветя пред паметника на българина, наследник на чипровчани, Стефан Дуньов, сподвижник на водача на унгарската национална революция от 1848 година. Поводът е 168-та годишнина на революцията и националният празник на страната. Неговият живот е посветен на борбата за независимост и свобода. След потушаването на революцията е затворен, но успява да избяга и отива в Италия, където се сражава в армията на Гарибалди. Обявен е за национален герой на Унгария и Италия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай