17:50 ч.

21.08.18

2 мин.

0

4

0

1,2 млн. жилища в страната са необитавани в момента

от редактори |

1,2 млн. жилища в страната са необитавани в момента

Проектът на Национална жилищна стратегия, разработен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, бе обсъден днес по време на семинар „Възможности за адресиране на жилищните нужди на уязвими групи чрез Национална жилищна стратегия 2018-2030 г." Събитието, организирано съвместно от регионалното министерство и европейската програма РОМАКТ, се проведе днес в Пловдив.


Целта на дискусията бе общини, неправителствени организации и заинтересовани страни да се запознаят със Стратегията и да допринесат за развитието й чрез дебат по различните аспекти на жилищната политика и отразяване на потребностите на всички граждани, включително уязвимите лица.


„Убедени сме, че общините са най-добре запознати с жилищните нужди на местно ниво и как те да бъдат адресирани по най-ефективен начин. Затова наша цел е да се насърчи и подпомогне тяхното участие в прилагането на националната жилищна политика", посочи регионалният заместник-министър Малина Крумова, която участва в дискусията.


Чрез Националната жилищна стратегия ще бъдат въведени стратегическите насоки за подобряване на жилищната политика в следващите поне 15 години. Тя е и инструмент за подкрепа на местното развитие, стана ясно още от думите на Крумова.
Тя съобщи, че в момента 98% от жилищата в страната са частни, увеличава се обаче броят на необитаваните жилища - 1,2 млн., което е около 30% от всички жилища у нас. В същото време 40% от населението живее в пренаселени домове.


В рамките на семинара бяха представени основните аспекти от изработвания от МРРБ проект на Национална жилищна стратегия, нейните цели и визия, нуждите на жилищния фонд в страната, както и възможности и тенденции за развитие на жилищния сектор. Обсъдени бяха потребностите на домакинствата у нас, като специално внимание бе отделено на жилищните нужди на уязвимите социални групи от населението.


„Нашата амбиция е Стратегията да бъде широко приет и разбран документ. Неговото дискутиране може да подобри качеството на документа и активността на всички заинтересовани страни е ключова за това", каза още Крумова.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Хахахха · 20:52 · 21.08.2018
Якооо. Хахахха. Големи коментари, няма що ;)
Хахахха · 20:51 · 21.08.2018
Хахахахха
Потребител · 20:20 · 21.08.2018
Слeд като 98% от жилищата са частни, нищо нe можe да сe направи. И тъж като сe спомeнава за РОМАКТ, щe каша само, чe можe би циганитe у нас сe надяват на национализация на частната собствeност, за да получат жилища, в които да нанeсат въшливитe си циганчeта и омърсят цялата сграда. Когато сe научат да ходят на училищe И да работят, да си купят жилища сами, азащотодо тогава данъкоплатцитe у нас щe са измрeлииИ избягали.
Потребител · 18:24 · 21.08.2018
И все повече ще стават, в очакване на платежеспособни наематели. За да се нормализират цените и за да станат достъпни жилищата и за по-бедните следва да се въведе практика, възприета от всички нормални страни: за 2-ро жилище, тройно по-висок данък, за трето - десеторно и т.н. Ама как Цвъ-цвъцковци да си бръкнат в джоба? Те ще бръкнат в хазната за да (си) раздават (косвено чрез социално слабите) субсидии и помощи.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент