Заводът за боклука ще преработва 410 хил. тона отпадъци годишно

Заводът за боклука ще преработва 410 хил. тона отпадъци годишно | StandartNews.com

София. Заводът за механично- биологично третиране на отпадъците в столицата ще преработва 410 хиляди тона отпадъци годишно. Това стана ясно от столичният кмет Йорданка Фандъкова, която днес инспектира строителството.

Новият завод за боклука ще се простира на площ от 110 декара. Над 80 процента от средствата са безвъзмездно европейско финансиране по ОП „Околна среда", обясни кметът, цитирана от пресцентъра на Столична община (СО).

Строежът се е забавил заради лошите метеорологични условия, но строителят е успял да компенсира, стана ясно от инспекцията.

Към момента се изграждат приемна, сгради за механично сепариране, за биологично сушене, за производство на РДФ -гориво, за товарене и съхранение на горивото.

В момента се монтират стоманобетонните елементи и на кофража в сградите за биологично третиране, механично третиране и производство на гориво. Голяма част от строителните материалите са български, каза столичният кмет и уточни, че от страна на надзора се осъществява и контрол на качеството на място.

95 процента от оборудването за завода е поръчано и ще се произвежда в Европа основно в предприятия в Германия и Австрия, допълни Йорданка Фандъкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай