Странджа разкрива тайнствения свят на прилепите

Странджа разкрива тайнствения свят на прилепите | StandartNews.com

Най-новият маршрут в Природен парк „Странджа", изграден по проект „Устойчиво управление и устройство на Природен парк „Странджа" опровергава погрешната представа на някои хора, че прилепите обитават единствено пещерите. За голяма част от видовете най-важното местообитание са горите. Доказва го маршрутът „Прилепи в гората", който беше открит с официална церемония по стар български обичай на 27 август. Лентата на изходната точка на маршрута прерязаха кметът на община Малко Търново Илиян Янчев и ръководителят на проекта Катя Димитрова.

„Прилепи в гората" отвежда посетителите в непознатия свят на летящите бозайници. От всички 33 вида прилепи в България 10 се отнасят към категорията „горски" и някои от тях могат да бъдат срещнати в Странджа по всяко време на годината, извън сезона на хибернацията (зимния сън).

Маршрутът е с изходна точка Малко Търново. В продължение на 5.5 км пътеката се изкачва и спуска сред стари странджански гори /денивелация 120 м/. По него са изградени 9 информационни точки, които запознават почитателите на дивата природа с тайнствения живот на прилепите и им показват, че всъщност те не са „летящи мишки". Подобно на мишките и останалите гризачи, прилепите също са бозайници (раждат своите малки и ги хранят с мляко), но са включени в отделна група – разред Ръкокрили.

По сложност маршрутът е подходящ за всякаква възраст, включително и за деца, защото предлага множество възможности за забавления и усвояване на нови знания. Преминавайки по маршрута, посетителите научават за четирите вида прилепи – дългоух (бехщайнов) нощник, широкоух прилеп, малък вечерник и ръждив вечерник. Те могат да се включат в игра, която представя ориентирането на прилепите в пространството, а звукът към нея показва обектите, служещи за маркери с отразяващия се в тях ултразвук. Могат дори да „чуят" прилепите чрез детектора за ултразвук.

По продължение на трасето са поставени къщички, които прилепите използват за размножаване, зимуване или почивка при търсене на храна. Посетителите могат да направят много интересни снимка за спомен.

Част от маршрута може да бъде преминат и през нощта с водач – интерпретатор от ДПП „Странджа".
Първопроходчиците по пътя на прилепите днес имаха удоволствието и да съчетаят природа с история, запознавайки се с останки от древен некропол в близост до трасето на похода.

„Прилепи в гората" е един от общо 11-те маршрута, изградени по проект „Устойчиво управление и устройство на ПП Странджа", финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България чрез оперативна програма "Околна среда 2007 – 2013 г."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай