Путин отсече: Украйна трябва да е федерална държава (ОБЗОР)

Путин отсече: Украйна трябва да е федерална държава (ОБЗОР) | StandartNews.com

Президентът отрече Москва да снабдява опълченците с оръжия

Украйна има бъдеще само при федерализация, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за германската телевизия А Ер Де. "Украйна е сложна страна не само по етнически състав, но и по процеса на създаването й в сегашния й вид", отбеляза той. Според него тя е европейска страна с европейска култура. За да бъде успешна и процъфтяваща страна, на Украйна й трябва едно - всички нейни жители, независимо на какъв език говорят, да я чувстват като своя родина, смята президентът. Според него украинците трябва да чувстват, че могат да се реализират в страната си не по-зле, а защо не и по-добре, отколкото на друга територия. Ето защо не разбирам нежеланието на някои политически сили в Украйна дори да чуят за възможността за федерализация, коментира руският президент.

Според него изказванията за децентрализация, а не за федерализация, са просто игра на думи и могат да се измислят поне още десет синонима. Путин предложи на западните държави да работят заедно за постигането на единно политическо пространство в Източна Украйна. Можем да се движим в тази посока, но само заедно, каза руският президент. Според него договореностите от Минск не се изпълняват напълно. Путин се зарече, че Русия няма да позволи на украинските власти да унищожат всички свои политически опоненти. Според руския държавен глава разширяването на НАТО и приближаването му към границите на Русия съществено е изменило геополитическото пространство, расте и броят на базите. "Нима руски бази са разпръснати из целия свят? Не, базите на НАТО, американските бази са разпръснати по целия свят, включително и близо до нашите граници", каза той.

Президентът на Русия определи като неадекватна реакцията на Запада на присъединяването на Крим, тъй като Москва е действала според прецедента с Косово. Путин отхвърли обвиненията на Киев и на западните страни, че Москва доставя оръжия на проруските бунтовници в източната част на Украйна и заяви, че тези хора сами си набавят оръжията. "Откъде идват тяхната бронирана военна техника и техните артилерийски системи? В съвременния свят хората, които водят битка и които смятат, че тази битка е легитимна, винаги намират оръжия", каза Путин. Той отново защити присъединяването през март към Русия на украинския полуостров Крим и заяви, че е дълбоко убеден, че Русия не е извършила никакво нарушение на международното право. "Не крия, разбира се, а и никога не сме го крили, че руските въоръжени сили блокираха украинските сили, разположени в Крим", каза Путин. Той добави, че това е било направено не за да бъде принуден някой да отиде да гласува, а за да се попречи на проливането на кръв и да се даде възможност на хората да изразят собственото си мнение за това какво искат да е тяхното бъдеще и бъдещето на децата им.

Обама предупреди: Русия ще страда

Президентът на САЩ Барак Обама обвини руския президент Владимир Путин, че не е удържал на думата си, като не е спазил споразумението за прекратяване на огъня в Източна Украйна, но не предложи нов план как Западът би могъл да го накара да промени политиката си, предаде АП. Ние сме пределно твърди в становището си, че трябва да бъдат спазвани основни международни принципи, заявил Обама в края на срещата на Г-20 в Австралия. Той подчерта, че Русия ще продължи да страда от международна изолация, ако Москва не поеме "по различен път".

ЕС разширява списъка със санкционирани

ЕС реше да разшири списъка на санкционираните лица ,замесени в украинския конфликт, предаде АФП. Външните министри от ЕС, които имаха среща в Брюксел, възложиха на дипломатическата служба на съюза да предложи нови имена за списъка. Решение трябва да бъде взето до края на месеца, но новият списък няма да включва руски имена, а само такива на опълченци. Днес министрите обсъждаха и стратегия спрямо Украйна и Русия. ЕС, който се придържа към индивидуалните санкции и на този етап не възнамерява да засили икономическите санкции, иска да подаде ръка на руския президент, за да го отведе на масата на преговорите, коментира АФП. Санкциите не са самоцел, те могат да бъдат инструмент, ако вървят с други решения, заяви по-рано външният министър на ЕС Федерика Могерини.

Митов: Трябва да е ясно къде стоим

Българският външен министър Даниел Митов коментира, че България иска да се води диалог с Русия, но отричането на очевидни неща като присъствието на руска военна техника и жива сила (в Украйна) създава недоверие. Той коментира, че българската позиция трябва да отразява това, че принадлежим към западния свят. "Десетилетия се борим да бъдем част от него, цялата ни държавност се гради на тези ценности и в такива моменти трябва да си казваме къде стоим. Трябва да умеем да предефинираме отношенията си с Русия, така че да не влизаме в конфликт. Трябва да казваме ясно къде стоим, защото иначе приятелите ти започват да се съмняват в теб", заяви Митов, цитиран от БТА. Митов коментира още, че ЕС трябва да изгради цялостна стратегия и нова политика по отношение на Русия. "Санкциите са реактивна мярка на действията на Москва", обясни в понеделник Митов. По думите му наложените досега санкции дават ефект - състоянието на руската рубла и на руската икономика и изтеглянето на инвеститори са сериозен удар. Спадналата драстично цена на петрола също оказва влияние, отбеляза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай