Проверяват язовири и водоеми в Кърджалийско

Проверяват язовири и водоеми в Кърджалийско | StandartNews.com

Специалистите очакват, че заради големите наводнения тази година в някои райони на страната вероятно ще се наложи промяна в нормативната уредба, свързана със собствеността и отговорността за поддръжката на язовирите

Кърджали. Междуведомствената комисия към областния управител в Кърджали започна масирани проверки на язовири и водоеми в началото на зимния сезон. Ще бъдат проконтролирани 34 язовира и едно хвостохранилище. Обект на проверките са техническото и експлотационно състояние на водоемите. Ще се проследи състоянието на изпускателите и дали язовирните стени и речните легла в 500 метровата зона след язовирната стена са почистени. За установените нередности ще бъдат съставени и връчени предпипсания.

По-голямата част от водоемите в региона са с над 51 процента държавно участие. Немалко язовири в Кърджалийско са с по няколко собственици, което затруднява поддръжката им. Има случаи, в които стената е на едно ведомство, а водата – на друго. Край село Вълкович например половината язовир е на държавата, другата половина – на частен собственик. Подобен проблем има и с язовира край село Бенковски. В Кърджалийско има 3- 4 водни обекта, които са с надзидан преливник, което създава опасност и предписанието е да бъде възстановен в първоначалния си вид. На някои от водните обекти тази година е било препоръчано да се направи допълнителен преливник, като например язовира за спортен риболов край село Македонци.

Междуведомствена комисия регулярно проверява всички критични водни обекти в областта, но едва в 30% от случаите се взимат мерки и то тогава, когато това не е свързано с сериозна финансова инвестиция. Според специалистите след големите наводнения тази година в някои райони на страната вероятно ще се наложи промяна в нормативната уредба, свързана със собствеността и отговорността за поддръжката на язовирите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай