Най-големите замърсители на въздуха са печките и колите
Димов: Лифтът е по-екологичен от колите в планината


07:30 ч.

24.11.17

2 мин.

0

1

0

Обсъждат мерки за мръсния въздух

от редактор |

Обсъждат мерки за мръсния въздух

Конференция в София ще обсъжда мерките за намаляване на замърсяването на въздуха. Най-големи проблеми със запрашаването има във Видин, Монтана и Горна Оряховица. Това сочат резултатите от извънредни измервания на качеството на въздуха в столицата.


Европейската комисия осъди България заради неспазване на нормите за чистота на въздуха в почти цялата страна. Правителството се опитва да убеди Брюксел, че предприема мерки за справяне с проблема и на страната трябва да бъде даден срок, за да изпълнени изискванията и да не плаща глоби всеки ден.


Вече е готова системата за ранно оповестяване в София, съобщи БНТ, цитирайки зам.-кмета по екология на Столична община Йоана Христова. За да заработи тя ефективно, е необходимо общинските власти да изработят механизма, по който ще действат, когато системата даде сигнал, че след 48 часа се очакват повишени нива на замърсяване на въздуха. Една от идеите е в такива дни градският транспорт в определени зони на София да е безплатен. Предстои те да бъдат обсъдени в комисиите на Столичния общински съвет, а през декември да бъдат и гласувани.


Зам.-кметът по екология обясни, че през февруари ще бъдат безплатно сменени печките за отопление на няколко домакинства в район "Нови искър", които досега са се отоплявали на твърдо гориво. Домакинствата, чиито отоплителни уреди ще бъдат подменени, ще бъдат избрани по критерии, като с приоритет ще бъдат социално слабите или семействата, в които един от членовете е с трайни увреждания. Кандидатите могат да подават заявленията си в деловодството на община "Нови Искър". Идеята е проектът да се разрастне и на по-късен етап да се подменят печките на още домакинства в София.


До края на годината ще заработят 7 газ анализатора, които Общината закупи - 5 от тях ще бъдат дадени на Пътната полиция в кв. "Дървеница", а останалите два ще са мобилни.


Работи се и по затягането на контрола върху извършването на техническите прегледи на автомобилите и строгото следене дали замърсяващите коли са снабдени с катализатори. Общината ще продължи да инвестира и в закупуването на екологични транспортни средства.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 08:41 · 24.11.2017
И както винаги, за камионите на строителите - нищо
за крадците и търговците на крадени катализатори - нищо
за мръсните улици - нищо
за фандъковите помияри - нищо
Дрънкаме само за това, от което можем да крадем
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент