Областна администрация инициира ново обследване на резерват

Областна администрация инициира ново обследване на резерват | StandartNews.com

Добрич. На работна среща между областния управител на Добрич д-р Маргарита Новоселска и туристическия бранш, бизнесът е поискал да се направи ново обследване на коритото на река Батовска и резерват Балтата заради опасността от наводнение при нови обилни валежи, както това стана миналото лято. Това съобщи пред медии Новоселска, като добави, че тя поема ангажимента в най-кратки срокове да инициира съвместно с РИОСВ - Варна, новото обследване. От своя страна туристическата компания "Албена" АД е заявила готовност да финансира прочистването на коритото и освобождаването пътя на водата.

На срещата браншът е поставил и други належащи въпроси, а именно намаляване на концесионните такси, както и това някои от плажовете, които от години са без стопани да се направят на по-малки, за да има интерес към тяхното стопанисване. Дискутиран е и въпросът с къмпингите, които на практика отсъстват в съвременен вариант с инфраструктура на територията на областта. Туристическият бранш е поискал още областният управител да упражнява контрол по отношение на внасяните в общинските бюджети туристически такси, които масово общините не планирали за облагородавяне на курортните зони, каквито са изискванията на нормативната база. "Албена" АД е поставила също и въпросът с пречиствателната станция, която дружеството от години е предала за стопанисване и управление на община Балчик.

"Пречиствателната станция обслужва освен курорта и населените места до него - Рогачево, Кранево. Капацитетът й вече не е достатъчен, а самото съоръжение е остаряло и амортизирано. Още утре ще поискам информация от кмета на Балчик, тъй като се твърди, че до момента съоръжението не е реновирано", каза още д-р Новоселска. Не по-маловажен акцент в срещата е и участъкът от крайбрежната алея между Балчик и Албена, който е непроходим. "От туристическата компания заявиха, че община Балчик е обещавала реновирането му по проекти, но досега няма резултати", добави губернаторът.

На срещата е дискутирано и професионалното образование и липсата на кадри в туризма, като туристическият бранш е заявил готовност за активно съдействие. "По всички дискутирани теми областна администрация ще окаже подкрепа и съдействие на бизнеса, тъй като туризмът е сред структороопределящите отрасли в областта и е важно запазването както на броя туристи, така и на работните места в областта", заяви в заключение д-р Новоселска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай