Нено Димов: Нерешаването на проблеми води до безвремие, в което всичко е забранено и позволено

Нено Димов: Нерешаването на проблеми води до безвремие, в което всичко е забранено и позволено | StandartNews.com

При влизането ми в министерството заварих сигнал срещу България за буферната зона по НАТУРА 2000 в Боровец. Той може да прерасне и в дело срещу нашата страна, съобщи в предаването "Темите" на ТВ "Европа" министърът на околната среда и водите Нено Димов.

"Първият разговор, който водих в ЕК, беше по този въпрос. Ние имаме нужда от нови данни, тъй като представените там са от 2006 г. До края на месеца ще бъде обявена обществена поръчка. Надявам се да намерим достатъчно компетентен екип от експерти, които да докажат къде в буферната зона от 28% има важни орнитологични места, за да бъдат защитени те, и къде няма, за да може да се развива и туризмът в Рила", каза Нино Димов.

Плановете за управлението на териториите в НАТУРА 2000 се правят бавно и така попадаме в едно безвремие, в което както всичко е забранено, така и всичко е подволено, заяви министър Димов и даде за пример ситуацията в община Царево:

"Планът за управление на парка Странджа се работи от 2003 г. и не е готов. От 10 години пък се подготвя Общия устройствен план на община Царево и също не е готов. Така се стига до блокаж. Силните хора успяват да си прокарат проектите, а гражданите, които нямат тази възможност не успяват. Трупа се напрежение заради проблем, който не се разрешава с години. ЕК през април т.г. излезе с документ, в който се казва, че дейностите в НАТУРА трябва да са съобразени с нуждите на местния бизнес и на гражданите, които живеят в района. Това е много ясна посока, в която трябва да се развива НАТУРА".

38 млн. лв. са предвидени за биоразнообразието по инструмента на ЕС "Водено от общностите местно развитие" (ВОМР). Местните инициативни групи (МИГ) ще бъдат бенефициенти на тези средства, поясни Нено Димов.

"Ако МИГ-овете решат след обществена поръчка да изберат неправителствена организация, те имат това право. МОСВ няма ангажимент към крайния изпълнител. Няма изискване на ЕС тези пари да се дадат непременно на зелена организация. Местната инициативна група ще обяви критериите за обществената поръчка, а министерството следи да бъде спазен ЗОП и да се спазят целите, за които са отпуснати тези пари, т.е. те да са биоразнообразие, а не да се направи път например", допълни екоминистърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай