Изградени са разсадници в помощ на опазването на застрашените растителни видове

Изградени са разсадници в помощ на опазването на застрашените растителни видове  | StandartNews.com

С изпълнението на дейности по проекти, финансирани по приоритетна ос 3 „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие" на Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.", се осигурява опазването и подобряването състоянието както на местообитанията на защитени от закона растения и животни, така и на самите видове.

Използван подход в тази насока е създаването на разсадници в рамките на защитените територии. Изграждането им е необходимо в повечето случаи поради липсата на друг източник на генетичен и посадъчен материал извън защитената територия, в която се среща видът. Растителните видове, които се отглеждат в разсадниците са защитени видове по Закона за биологичното разнообразие и са включени в Червената книга на Р България.

Първият на Балканския полуостров специализиран разсадник-генетична банка в защитена територия се намира в Природен парк „Странджа". Той се изгражда със средства от Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г." и е на стойност малко над 600 хил. лв. Tова е единственият подобен разсадник в защитена територия в България, в който е въведена иновативна практика на ex–situ „извън находището". Целта на проекта е опазване и възстановяване популациите на единадесет застрашени растителни вида на територията Природен парк „Странджа". Дирекцията на парка предвижда разсадникът да бъде и място за провеждане на студентски практики и да се приемат ученически групи с изпълнението на втория си проект по програмата - „Устойчиво управление и устройство на Природен парк Странджа".

На територията на Природен парк „Врачански Балкан" от 2012 г. е изграден многофункционален център със семенна банка и разсадник с работни помещения - лаборатории за изследване и консервация на семена, маточници и резници от редки планински видове. Центърът се намира в „Горски дом", разположен в географския център на парка. Съхранените семена в генната банка на „Врачански балкан" ще бъдат използвани за възстановяване на някои от набелязаните видове и в други природни паркове в страната, докато там също бъдат изградени подобни консервационни центрове по други проекти на Оперативната програма „Околна среда".

С успешното размножаване и връщане на застрашени растителни видове в техните естествени местообитания, в границите на защитените територии, се подобрява природозащитното им състояние и състоянието на екосистемите, в които те участват. Добра възможност за надграждане на резултатите по проектите, е използването им за формиране на обществено съзнание, което цени природните ресурси и ги използва по устойчив начин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай