Функционира единна информационна система за зоните от НАТУРА 2000

Функционира единна информационна система за зоните от НАТУРА 2000 | StandartNews.com

Функционира единна информационна система за ефективно изпълнение на всички процеси, свързани със защитените зони от екологичната мрежа Натура 2000. Системата е разработена по проект "Разработване и внедряване на информационна система за защитени зони от екологичната мрежа Натура 2000", който се финансира от Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.".

С реализацията на проекта са подобрeни процедурите по координация и контрол между отделните административни звена, които имат отношение към планирането, опазването и управлението на защитените зони. Също така е осигурен обществен достъп до актуална и обществено значима информация за обхвата, местоположението и функционалното състояние на тези зони. Една от основните цели на единната информационна система е да бъде постигната необходимата проследимост и прозрачност при провеждането на всички административни процедури, свързани със защитените зони.

В началото на 2014 г. проекта „Разработване и внедряване на единна информационна система за мрежата Натура 2000", спечели първа награда в категория: „Национални ИТ проекти, реализирани в администрацията" за 2013 г. в юбилейното 10-о издание на конкурса „ИТ проект на годината" на сп. Computerworld България и ICT Media. Той получи максимален брой точки, по всички критерии за оценяване в конкурса - обществена значимост, ИТ инвестиция, успешно изпълнение, иновативност, ефективност, мултипликационен потенциал и комплексност. В конкурса участваха общо 24 ИТ проекта, 13 от които са реализирани в администрацията и 11 – в частния сектор.

Единната информационна система е общодостъпна за всички заинтересовани страни – собственици на имоти, инвеститори, държавни администрации и др. и до края на годината ще е отворена за потребители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай