Евтино парно след завода за боклук

40 000 домакинства ще намалят сметките си

Евтино парно след завода за боклук | StandartNews.com

Искра Михайлова тайно помагаше на проекта, каза премиерът

40 000 домакинства ще плащат по-евтино парно, след като софийският завод за боклук започне работа. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов. Той присъства във вторник на проверка за строежа на съоръжението.

"Заводът за механично-биологично третиране на боклук край с. Яна ще понижи цената за топлоенергия на близо 40 000 домакинства", каза премиерът. И обясни, че специално е поискал да види завода. "Защото имаме много история с него. Такива конспиративни мероприятия бяха правени за този завод, така бяха подлъгвани софиянци, квартал по квартал, пачка след пачка, протест след протест, години наред с умисъл, за да няма завод - да има кризи и да се възползват от балиране, извозване и съхранение", коментира Борисов.

Той беше категоричен, че тези години не трябва да се забравят. И напомни, че знае поляните наоколо една по една.
"Благодаря на кмета на Кремиковци, защото той помогна много, за да стигнем до ума на софиянци и да видят, че най-добрата немска, австрийска и италианска техника ще обслужва завода. Да видят, че 30-40 хиляди домакинства от тези 180 тона, които ще се преработват тук, ще снижат цената на топлоенергията. Това е проект за стотици милиони евра", заяви той. Премиерът благодари и на министъра на околната среда и водите в кабинета "Орешарски" - Искра Михайлова, за това, че "тайно от предишното правителство помагаше на проекта и се криеше, за да се движи самият проект".

"Преди години тук социалистите садиха макове. Искам около завода да има само макове. Да издирите тези на Станишев и да ги пресадите около завода", заръча Борисов на зам.-кмета по екология Мария Бояджийска. Премиерът благодари и на ЕК, защото знаели за умисъла, който е имало срещу този проект, и призна, че белите му коси били от софийската организация на БСП, която докато бил кмет, правела всичко, за да го спре. На проверката присъстваха вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, шефът на дирекцията по околна среда в ЕК Джордж Кремлис и кметът на София Йорданка Фандъкова.

В началото на август се очакват първите тестове на системите в завода. Строителството му най-вероятно ще приключи в края на 2015-та. Той ще разполага с пет сгради и ще преработва 410 000 тона отпадъци годишно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай