До 84% са загубите на вода по ВиК-мрежата

До 84% са загубите на вода по ВиК-мрежата | StandartNews.com

Огромни са загубите на вода по мрежата на ВиК дружествата в България, става ясно от стенограма от закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), провело се в началото на годината. От публикуваните данни става ясно, че „шампион" е ВиК Добрич, където загубите надхвърлят 84%. Загубите във ВиК Сливен са 82,3%, а във ВиК Шумен надхвърлят 80%. Като цяло най-ниски загуби отчита ВиК Русе – почти 42%. В Смолян, София, Хасково и Стара Загора загубите също са под 50%.
За сметка на големите загуби ВиК Добрич има една от най-ниската аварийност на мрежата – годишно средно по 93 аварии на 100 километра от водопроводната мрежа. Най-много са авариите в Пазарджик, където ВиК дружеството е в ликвидация – 238 за 100 километра мрежа и в Кърджали 233 аварии годишно. Най-малко аварии отчита ВиК Силистра - 70 аварии годишно, и ВиК „Йовковци" във Велико Търново – 71. В „Софийска вода" авариите са 108 на 100 км. от мрежата годишно.

Статистиката на КЕВР показва още висока събираемост на задълженията на ВиК дружествата у нас. Най-добре в това отношение се справят в Смолян, София и Русе – по около 96% събираемост. Във ВиК Добрич обаче събираемостта е под 63% от задълженията.

По време на дискусиите в комисията експертите отчитат, че ВиК Добрич има  най-големи разходи за доставка на вода – почти 16 млн. лева за фактурирани количества 6 хил. куб. метра. За сравнение „Софийска вода" има разходи в размер на 38 млн. лева за доставка на 79 млн. куб. метра вода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай