Обсъждат мерки за мръсния въздух
Печките са по-голям проблем от старите коли


10:15 ч.

15.11.17

2 мин.

0

1

0

Димов: Лифтът е по-екологичен от колите в планината

от редактор |

Димов: Лифтът е по-екологичен от колите в планината

„Колите, които се качват, за да ползват пистите, замърсяват повече, отколкото електромобилът, който всъщност представлява лифтът", заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по Нова ТВ.


„Планът за Банско не предвижда друго строителство освен съоръжения за спорт", категоричен бе той. 


„В плана за управление няма инвестиционно намерение. Инвестиционното намерение отделно минава на оценка за въздействие на околната среда", заяви Димов и потвърди, че с разрешение за лифт не може да бъде построен хотел. „Може единствено ски писти и съоръженията към тях", заяви Димов.


И допълни, че решаването на проблема с втори лифт в Банско трябва да намери решение, защото чака вече 10 години.


Нено Димов коментира и статистиката за замърсяването на въздуха в различните градове на страната. Той заяви, че не се учудва от резултатите за мръсния въздух във Видин и по-чистия в Девин.


„Индустрията, с малки изключения, е най-малко замърсяващата, защото там има най-много предпазни мерки, които са взети", обясни Димов.


Основният източник на замърсяването на въздуха е битовото отопление на твърдо гориво. По-мръсно е там, където няма топлофикация и газификация.


„Затова не е изненадващ резултатът на Видин. В бедните райони замърсяването на въздуха е високо, когато говорим за битово замърсяване. По-големите градове с по-високи финансови възможности вървят по-бързо напред", заяви екоминистърът.


Според него обаче не може да се каже, че въздухът в България е по-мръсен от този във Франция.


„Ако през 2011 г. всички станции в София са превишавали годишната норма, то през 2016 г. само две превишават. Говорим за годишната норма, не ежедневната", уточни министърът.


Една от мерките, които ще бъдат предприети, е коли, които не отговарят техническите условия, да не получават първа регистрация у нас.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 08:44 · 16.11.2017
ООО Пепи, как са кренвиршите днес?
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент