Дебнат ни евросанкции заради депата за отпадъци

Дебнат ни евросанкции заради депата за отпадъци | StandartNews.com

Хасково. България може да бъде санкционирана от Европейската комисия, коментира край хасковското село Гарваново министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

"Ангажиментът на страната ни да изгради нови депа, а други да рекултивира е поет още през 2009 година. До момента нерегламентираните сметища у нас, които не отговарят на евро нормите са 113. По някой от тях вече обаче е започната процедура по рекултивация", каза още министърът.

Тя обясни, че тепърва Европейската комисия ще трябва да бъде убедена, че България прави стъпки във вярната посока, за да избегне сериозно санкции.

Министър Михайлова уточни, че България има ангажимент, и то без удължаване на периода, през 2015 година вече да е изрядна с депата си за отпадъци, както и да бъдат изградени всички такива, финансирани по оперативна програма Околна среда, а останалите да бъдат преведени в съответствие с изискванията на ЕС.

Въпреки това обаче, министър Михайлов посочи, че наказателната процедура за България вече е в ход и ЕК е внесла иска в съда. Въпреки това тя е оптимист, че към средата на 2015 година, съдът ще излезе с решение и по думите й то ще бъде "частично да". Ако това е формулировката на съда, България ще има шанс да избегне финасовите санкции.

Министър Михайлова направи първа копка на едно от новите депа, финансирани по оперативна програма Регионално развитие.

Освен община Хасково, депото ще обслужва и общините Минерални бани и Димитровград. Бенефециент е община Хасково, а партьори са другите две общини.

Новото сметище има три клетки и построяването му възлиза на 28.4 млн. лева. От сумата 22.9 млн. лева са от европейски средства по оперативна програма Регионално развитие, националното съфинансиране е малко над 4 млн. лева, като собствения принос на трите общини, реципрочно според жителите, е общо 1.4 млн. лева.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай