Дават 97 млн. лв. на кметове за биоотпадъци

Дават 97 млн. лв. на  кметове за биоотпадъци | StandartNews.com

97 млн. лв. ще бъдат отпуснати на общините за проектиране и изграждане на съоръжения за компостиране на биоразградимите отпадъци по новата ОП "Околна среда" 2014-2020 г. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. За средствата могат да кандидатстват всички общини, а срокът е една година - до 1 август 2016 г.

Новото при оперативната програма е, че всички документи ще бъдат представени от кандидатите в електронен вид. По думите на Василева, по-малките общини генерират повече зелени отпадъци, а по-големите населени места - повече хранителни отпадъци. Системите, които ще могат да изграждат общините, са свързани с възможността за преработване и на двата типа биоразградими отпадъци. След преработката и получаването на компост той може да бъде използван за наторяване, рекултивация на нарушени терени, за целите на поддържане на зелените системи на общините.

Съгласно европейското законодателство до 2020 г. количеството депонирани биоразградими отпадъци у нас трябва да бъде намалено с 35%, обясни Василева. Тя представи данни, които сочат, че в края на 2013 г. страната ни е генерирала 3,135 млн. тона битови отпадъци. От тях 1,567 млн. са тоновете биоразградими отпадъци.

61 млн. лв. от еврофондовете ще бъдат предоставени на регионалното министерство за реализация на ВиК реформата, добави министъра.

Ивелина Василева каза, че има готовност за осигуряването на национално финансиране за изграждане на регионални депа. От началото на годината са закрити 35 стари депа, а се очаква още 41 да бъдат закрити след изграждането на новите регионални системи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай