15:26 ч.

13.05.14

2 мин.

1233

0

0

Без санкции за закъснялото заустване на водите на Златните

от Кръстина Маринова |

Без санкции за закъснялото заустване на водите на Златните
Снимка: Булфото

Варна. Бурно море и лоши климатични условия са забавили с повече от година дълбоководното заустване и пускане на тръбата за отпадни води навътре в морето на Златни пясъци, което трябваше да стане за сезон 2013. Забавяне на доставки и забрана за строителство на плажа също са причина за удължаване на срока от 6 месеца, пръснат в почти две календарни години от страна на фирмата изпълнител. Тя няма да бъде санкционирана. ПУДООС ще разплати цялата сума, увери неговият изпълнителен директор Галина Симеонова.


Тя посочи, че Варна е първата морска община, изпълнила европейската директива за дълбоводното заустване, което беше официално открито вчера. Изградено е от полиетиленови и стъклопластови тръби с обща дължина 2279 метра навътре в морето. Възложител на проекта е община Варна, изпълнител – ЗЗД „Девня Трейд –Струма имоти". Стойността на строежа е над 8 млн. лева, осигурени чрез договор за безлихвен кредит от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/.


Към настоящия момент с финансиране под форма на безлихвен кредит община Созопол е получила 11 млн. лева, с които се изграждат двата ключови колектора за обиране на отпадните води от новия и стария град Созопол до територията на пречиствателното съоръжение, което се изгражда по ОП „Околна среда" и дълбоководното заустване, посочи изпълнителният директор на държавното предприятие Галина Симеонова.


ПУДООС има санкция от управляващия орган по един специфичен договор от 97 млн. лева за реализация на 41 проекта за рекултивация на сметищата в 41 общини. "Наказани сме за един от тях с 1.1 млн. лева за рекултивация на сметището в Долни Богров заради неясна методика и разминаване от 3 дни с графика", каза Симеонова. Но са внесени възражения. Сметището е на 560 дка, рекултивирано е за 26 млн.лева, чака се акт 16.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент