150 души блокираха пътя към ново депо за отпадъци

150 души блокираха пътя към ново депо за отпадъци | StandartNews.com

Разлог. Близо 150 протестиращи от различни населени места в община Разлог направиха жива верига на пътя към бъдещото депо за битови отпадъци. Те застанаха край шосето при отбивката за село Баня още преди 08,00 часа в петък сутринта, за да спрат машините и да осуетят първата копка на новото съоръжение. Оказа се обаче, че събитието ще бъде през следващата седмица.

„Щом отложиха първата копка, значи сме постигнали частичен успех. Винаги ще сме тук. Нашата борба продължава. Не е тук мястото на това сметище, ще съсипе и природата, и поминъка ни. Подкрепиха ни много хора, те се събуждат за нашата кауза", заяви Марин Янков от Сдружение „Баненска буна - 2011".

Протестиращите са срещу „намерението на управляващите в община Разлог да извършат необратимо екологично престъпление като погубят едно прекрасно райско кътче, с над 72 минерални извора, с изключително целебна сила и уникална природна даденост".

Бунтът им бе подкрепен отново от евродепутата и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Той е внесъл сигнал в Европейската комисия с искане да се провери цялата документация на община Разлог и МОСВ за строителството на депото за битови отпадъци.

Ръководството на община Разлог увери, че депо трябва да има и то няма да навреди нито на околната среда, нито на здравето на хората. Проектът е проверяван многократно, срещу него се водиха 26 дела, но всички бяха решени в полза на общината. Компетентните институции са категорични, че депото отговаря на всички екологични норми на Европейския съюз.

„Нека хората бъдат спокойни и не се поддават на провокации и манипулации. Защото проектът е съобразен с всички екологични изисквания", заяви общинският кмет Красимир Герчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай