07:05 ч.

11.08.16

2 мин.

4607

3

0

Звезди от TV формати не си плащат данъците

от Стефан Кючуков |

Звезди от TV формати не си плащат данъците

21 000 граждани закъсняват със 17 млн. данък върху доходите


Звезди от шоубизнеса, музиканти, актьори и други публични фигури все още не са платили данъка върху доходите по данъчните си декларации, подадени до края на април. Сред тях има популярни участници в телевизионни музикални формати, както и естрадни певици, научи "Стандарт". Сред 21 000 длъжници, които закъсняват с плащането, има лекари и адвокати. Всички тези граждани в момента получават последно предупреждение по телефона от колцентъра на НАП и срок за внасяне на парите от 2 седмици. Ако след напомнянето не постъпи плащане, инспекторите на НАП ще пристъпят към запор на заплати или на имущество за събирането на парите по принудителен път, предупреждават от НАП. Общият размер на неплатения до момента данък върху доходите по данъчни декларации на граждани е в размер на 17 млн. лв. заедно с натрупаните лихви.


Обичайната практика на НАП при закъснение на плащането на подоходния данък е да уведоми длъжника чрез напомнително електронно съобщение и чрез звеното за събиране на задължения в колцентъра си. Ако в договорения срок не постъпи очакваното плащане, случаят се предава на публичен изпълнител, който започва принудително изпълнение. В процеса на принудително събиране публичният изпълнител на НАП може да запорира заплатата или друго имущество на длъжника, а при продължаващо неплащане това имущество може да бъде обявено на публична продан.


"Принудителното изпълнение е еднакво нежелано и за длъжника, и за държавата. Затова първото, което правим, е да насърчим доброволно плащане чрез уведомителни мейли и обаждания на колцентъра и едва в краен случай да използваме принуда. Този подход е по-икономичен и ефективен", каза по повод на течащата кампания директорът на дирекция "Събиране" в НАП Боряна Жилова. От НАП отчитат промяна в поведението на гражданите, като все повече данъци и осигуровки се декларират и плащат в срок. Ако през 2014 г. делът на доброволно платените задължения е бил 77,7%, то към 30 юни 2015 г. вече достига 83%.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 10:12 · 11.08.2016
ами напишете поне първите 20 според размера на дължимото. Бау-бау - обществото трябва поне да знае кои са отворковците
Потребител · 09:59 · 11.08.2016
На това му викат клик бейт заглавие. Съдържанието на материала не отговаря на съдържанието. Такива практики използват клозетни медии, които не уважават читателите си.
Потребител · 09:01 · 11.08.2016
Истинският журналист, Стефьне, не се задоволява с термина "публични фигури", а цетеря имена, но самво ако е истински журналист, нали?
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент