Златото не вярва на Доналд Тръмп

Златото не вярва на Доналд Тръмп | StandartNews.com

Инвеститорите започват да осъзнават, че US президентът може да не изпълни обещанията си

Цената на златото започна да се покачва от началото на 2017 г. Дали поскъпването на жълтия метал ще продължи - не може да се прогнозира със сигурност, каза за "Стандарт" Димо Стефанов, главен дилър на валута и злато и финансов анализатор в Tavex. Според него причините за увеличението са две - политиката на Федералния резерв и политиката Доналд Тръмп. Когато стана ясно, че бизнесменът ще става президент на САЩ, пазарът реши, че ще развърже кесията и ще стимулира икономиката с държавни харчове, намаляване на данъците и т.н.
"Ако обърнете внимание на дните след избора на Тръмп за президент, ще видите, че тогава цената на златото рязко падна. А след това в средата на декември Федералният резерв заяви, че ще вдига лихвите четири пъти тази година и тогава имаше някакво своеобразно дъно на златото", каза Стефанов.
От началото на 2017 г. цената се качва и пазарът започва да осъзнава, че някои от тези обещания няма да се сбъднат, смята финансовият анализатор.
Например Тръмп не успя да уговори замяната на "Обамакеър" с нова политика, което е сред причините цената на златото да се покачва през последните няколко седмици. "Преди това пък имаше такива заявки на висши лица във Федералния резерв на САЩ - че може би ще вдигнат лихвата малко по-бързо, отколкото се очакваше от пазара. И в началото на март цената на златото беше паднала доста в долари. Но след заседанието стана ясно, че пазарът се е излъгал и лихвата няма да се вдига толкова бързо. Може да се види как точно преди заседанието цената на жълтия метал пада, а след това се качва много рязко", отбеляза Димо Стефанов.
По думите му няма как на пазара да има излишък на злато, защото излишъците изчезват при дадена цена. Ако има излишък, цената пада и съответно вече няма излишък. "Миналата година беше най-силна за борсово търгуваните фондове, които инвестират в злато. Една от най-силните им години, натрупаха много злато. Това беше една от основните причини в началото на миналата година цената да расте", обясни анализаторът.
В началото на тази година няма чак такова голямо търсене на злато от тези борсово търгувани фондове. Има обаче явно търсене от страна на Китай и Индия. "Винаги когато цената тръгне да пада, има някакво физическо търсене от Изтока", каза Стефанов. Когато в Индия премахнаха двете банкноти - 500 и 1000 рупии, се е забелязало някакво намаляване на търсенето на злато, но е било за кратко. Културата там е такава, че доста хора инвестират в злато.

Рекорд

Златото поскъпна на 19 май и отчете най-големия седмичен ръст в цената от средата на април заради политическата несигурност в САЩ, която оказа натиск върху долара, съобщи Investing.com. Фючърсите с доставка юни поскъпнаха с 0,18% в петък до 1 255,07 долара за тройунция на платформата Comex в Ню Йорк. За седмицата повишението възлиза на 2,06%.

Купувайте инвестиционни
продукти вместо бижута

Предвид това, че българите са преживели хиперинфлация и са станали свидетели на няколко банкови кризи, включително и в близките години, може да се отчете интерес към златото у нас. Този интерес е постоянен и отвреме навреме има пикове и спадове спрямо моментната цена на златото, коментира Димо Стефанов. "Ако цената скочи доста, по-скоро има намаляване на интереса, ако падне - хората смятат, че сключват добра сделка и търсят повече", каза той. Хората смятат златото за сигурен актив, така се застраховат. "Предлагат се инвестиционни продукти - монети, кюлчета. Ако има някаква промяна в психологията на хората и как те инвестират - тя е, че вече започват да се запознават все повече с тези продукти. Не мисля, че и преди това не са били запознати - и преди са инвестирали в исторически монети. Такива, които са циркурирали в икономиката като пари. Просто тенденцията се усеща малко по-силно. Много по-добре е да инвестират в такъв продукт, отколкото в златни накити. При накитите разликата между цена "купува" и "продава" е доста по-голяма", каза финансовият анализатор.

Страницата подготви Ивета Иванова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай