Заради КТБ: Дават 100 млн. заеми на общините

Заради КТБ: Дават 100 млн. заеми на общините | StandartNews.com

Ведомството на Порожанов отпуска безлихвени кредити на кметове

100 млн. лв. безлихвени заеми са поискали кметовете от финансовото министерство, научи "Стандарт". "Толкова са парите на общини с блокирани сметки в КТБ. В момента се водят разговори с ведомството на Румен Порожанов", обясни кметът на Сливен Кольо Милев. В преговорите участва и Националното сдружение на общините.

"Идеята е да се покрият неотложни разходи в следващите два месеца в общини, които не могат да ползват пари от сметки в затворената банка", обясни Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на сдружението на общините. Заявките на кметовете се разглеждали една по една от финансовия министър, за да се отсеят средствата за действително неотложни нужди. Тези дни ще стане ясно какви безлихвени заеми от бюджета може да бъдат отпуснати на общините. По-късно те ще трябва да ги върнат.
Сливен има блокирани около 12,5 милиона лева, обяви кметът Кольо Милев. От тях 10 милиона са на училища и детски градини, а останалите 2,5 - на общината.

Парите на общините са гарантирани с държавни ценни книжа. Още предишния министър Петър Чобанов имаше идея да отпусне безлихвен заем, но не се стигна до консенсус между политическите сили. "В момента се уточнява законовата форма за отпускане на безлихвения заемът - дали трябва да има решение на общинския съвет и да се свиква извънредна сесия", обясни кметът на Сливен. Той подчерта, че въпреки 10-те милиона на училища и детски градини в КТБ, учебната година в Сливен ще започне нормално и ремонтите ще бъдат завършени. Строителите влизат в положение на повечето места, изплащаме и редовно заплатите на учителите и общинските служители, които са в друга банка, заяви Кольо Милев. Стана ясно, че в КТБ има и депозити на общини. Кои са те обаче, кметът не се ангажира да съобщи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай