Задава се нов балон на акции и имоти

Задава се нов балон на акции и имоти | StandartNews.com

Политиката на рекордно ниски лихви обърна с главата надолу света на инвеститорите

Все повече световноизвестни инвеститори от ранга на Джордж Сорос, Карл Айкан, Джефри Гъндлач, Дейвид Тепър, които управляват хедж фондове с активи, по-големи от годишния БВП на цели държави (България включително), се изказват, че пазарът на акции се е превърнал в балон, пазарът на имотите в много от развитите страни също се възстанови след кризата и редица имоти се търгуват на рекордни исторически максимуми. Акциите в САЩ и някои европейски борсови пазари се търгуват на исторически максимуми, облигациите с цялата гама от срочности се търгуват при рекордно ниска доходност. В същото време редица борсово търгувани стоки, се търгуват близо до дългогодишните си минимуми заради превишението на предлагането над търсенето. Нулевите, или дори отрицателните лихви по депозитите и отрицателната доходност, при която се търгуват много от правителствените облигации, допълнително правят пъзела пред институционалните инвеститори още по-труден за разгадаване.
Истината е, че рекордно ниските лихви, които се използват и за сконтирането на очакваните парични потоци от дадена инвестиция, правят настоящата им стойност рекордно висока, т.е. цената която инвеститорите са готови да платят.
Политиката на рекордно ниски лихви на големите централни банки и програмите им за изкупуване на активи спасиха света от дълбока криза, подобна на 30-те години на миналия век, но определено обърнаха света на инвеститорите с главата надолу, що се отнася до изискуема норма на възвръщаемост, стойност на активите и цената им. Централните банки обаче се превръщат във все по-големи държатели на правителствен дълг и без техните покупки правителствата от Америка до Азия няма да могат да финансират дефицита и да рефинансират дълговете си при толкова ниски лихви. Планините от правителствен дълг и покупките на централните банки, които подпомагат евтиното му обслужване, може би седят в основата на един самоподхранващ се механизъм, от който при настоящата конюнктура изход не се вижда. Единственото решение е да продължава да действа както досега.

Акциите в САЩ и Европа се отдръпнаха от историческите си максимуми и направиха лека корекция през седмицата. Щатският суров петрол с доставка през септември поскъпна с 9% за седмицата, до 48.5$ за барел, реализирайки най-доброто представяне от месец март насам. Това над 20-процентно поскъпване на петрола от скорошното му дъно по-скоро се дължи на спекулативен интерес, а не на фундаментални фактори, т.е. то не е устойчиво и по-скоро представлява корекция на дългосрочния възходящ тренд.

През изминалата седмица акциите, търгувани на българския капиталов пазар, поскъпнаха до едногодишен максимум, измерено през изменението на борсовия индекс SOFIX, като дивидентната доходност и капиталовите печалби се превръща във все по-работеща алтернатива на ниските лихви по депозитите и големият размер на инвестициите и по-трудната диверсификация при инвестирането в имоти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай