Японският метод за успешен бизнес

Японският метод за успешен бизнес | StandartNews.com

Мотивираните служители са в основната на азиатската философия

Трудно приемаме, че азиатските бизнес модели могат да работят в западните държави. Още по-трудно е да осъзнаем, че те биха били успешни в България. Реално обаче няма никакво значение от къде произлиза даден метод на управление на бизнеса. Важното е дали действа успешно. Наскоро в България се проведе първата по рода си международна LEAN конференция, организирана от консултантска фирма Next Consult. На нея представители на няколко международни компании разказаха на 140 гости защо са избрали LEAN и управленската система "20 Ключа", показаха успеха на методите си в собствените си и чужди компании и доказаха, че понякога това, което ни се струва най-далечно в културен аспект, се оказва най-ползотворно в дългосрочен план.

По същество LEAN е философия, фокусирана върху постоянно подобрение на дейностите и процесите в една компания. Крайната цел е проста: създаване на стойностен продукт за крайния клиент, елиминирайки или поне намалявайки онези процеси и дейности, които не спомагат за това, а само генерират разходи. Човекът - крайният клиент и служителят, са поставени на пиедестал. Стремежът към подобрение и премахване на загубите никога не трябва да бъде на цената на човешкото достойнство. LEAN трансформацията просто означава да правиш все повече и повече с по-малко и по-малко ресурси и в същото време да скъсиш дистанцията между себе си и крайния клиент, създавайки точно това, което той иска, точно когато го поиска. Една LEAN организация е наясно кое е ценното за клиента и фокусира всичките си ключови процеси в тази насока.

LEAN работи особено добре в производствени предприятия. Там философията достига до най-върховната си степен. Отстранявайки ненужното, мениджмънтът трябва да създава процеси, които се нуждаят от по-малко човешки ресурс, пространство, капитал и време за производство. Това води до крайни продукти и услуги, които струват много по-малко и имат по-малко дефекти. Компаниите могат да отговорят на динамично променящите се изисквания на клиентите с голямо разнообразие, високо качество, ниска себестойност, кратко време за производство и лесно управление на информация. Тези принципи могат да се приложат успешно не само в производствени предприятия, но и във всички организации и индустрии.
Философията LEAN стои в основата на управленската система

"20 Ключа"

която цели подобряване на цялостната дейност на една компания. Фокусът е върху 20 ключови аспекта, срещащи се във всеки бизнес, независимо от сферата му на дейност. Сред тях са например "дисциплина на работното място", "елиминиране на загубите" и "бърза смяна на продукти". Целта е подобряване на качеството и ефективността на разходите и оперативната дейност. "20 ключа" е базиран на Кайзен (Kai - "промяна" и Zen - "по-добро") идеологията за трансформация на фирмената култура от най-ниското до най-високото ниво в трудовата йерархия.

Методологията е разработена още през 1982 г. в Япония от д-р Кобаяши. Всеки от 20-те ключа е подход за трансформация и справяне с различни форми на загуба в бизнеса. Те могат да бъдат прилагани по възходящ ред (от ключ 1 към ключ 20); по системен ред, в зависимост от частните нужди на компанията, т.е. комбинация от няколко ключа; или секторно, следвайки 4 основни ключа и прилежащите към тях "допълнителни" такива.

За да успее обаче, методологията на "20 Ключа" се нуждае от общото доброволно участие на всички служители в даването на идеи за подобрения, създаването на възможности за развитие и укрепването на духа и културата в компанията. Енергизираното и мотивираното работно място и доволните служители са в основната на всеки успех. Всички служители прилага "20 Ключа" в своята дейност. Това е и причина компаниите, прилагащи методологията, да са толкова успешни в осъществяването на дейността си, като междувременно са едни от най-желаните работодатели в света.
Днес "20 Ключа" се прилага в

над 700 фирми от 35 страни по целия свят

В държави като Словения и Хърватска самите правителства са подкрепили въвеждането на "20 Ключа", като в следствие се забелязва пряка връзка между вложените средства в оптимизацията на процеси и повишаване на мотивацията на хората, от една страна, и повишаването на БВП от друга. Често обаче се случва местните бизнесмени да отричат напълно японската методология. "Преди десет години, когато започнахме тази програма под надзора на Руската Организация за Качество, чийто изпълнителен директор съм аз, руснаците също казаха "Не, не, не! Това е японска култура. При нас няма да се получи". Получи се, и още как!", казва Юри Самойлов. "Най-важното е да се разбере, че тази програма е за хората. За хората, които са творци, а не роби. Това е нещо фундаментално важно. Робът е враг априори. Сътрудникът, т.е. този, който се труди с теб в един отбор, е този, който разбира за какво работи", допълва той.

Едни от най-големите фирми, заложили на методологията, са Siemens, Mitsubishi Electric, Suzuki, Sanyo и др. А в България системата "20 Ключа" успешно се прилага в компании като "Ролпласт".

Според Йохан Бенади, изпълнителен директор на южноафриканската компания ODI, "20 Ключа" би могла да бъде успешна и в България, защото "културите, езиците и държавите, не са толкова различни. Ментално, всички сме горе-долу еднакви. Заради някои различия в културата, зрелостта на дадената компания, може би ще се наложи да направим някои неща по-бавно или по-бързо, но със сигурност ще проработи и тук". За него "предизвикателството е да завладееш умовете, сърцата и ръцете на хората, и да ги убедиш, че трябва да продължават да подобряват себе си и бизнеса си. Всички хора на света имат една цел. Да имат по-добър живот. Но можеш да го получиш само ако компанията ви е успешна".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай