Взимаме нови заеми от МИБ за 100 млн. евро

Взимаме нови заеми от МИБ за 100 млн. евро | StandartNews.com

Проекти на стойност близо 100 млн. евро са в процес на подготовка с Международната инвестиционна банка. Финансирането е за Спарки Елтос заедно с УниКредит Булбанк, за Еврохолд, за Виваком, за Технокороза, за Порт Бургас-запад, както и за кредитни линии за Българо-американската кредитна банка и Инвестбанк.

София беше домакин на 102-рото заседание на Съвета на Международната инвестиционна банка (МИБ) в четвъртък и петък. Този форум може да се смята за ключов в новата история на институцията, коментираха присъстващи. На него бяха взети решения за разширяване, докато в последните години банката е губила членове. В София обаче беше подписано споразумение за връщането на Унгария като член на международната институция, както и за заем с унгарската Експорт-Импорт банк за 15 млн. евро. Така членовете на МИБ стават девет - Русия, Чехия, Словакия, Румъния, България, Унгария, Куба, Виетнам и Монголия. Беше взето и решение за откриване на регионален офис на институцията в Братислава.

България има няколко проекта, които са финансирани от МИБ, на обща стойност 43,5 млн. евро. Заедно с руската ВТБ е сключен мостов кредит от 150 млн. евро за Виваком, в който МИБ участва с 10 млн. Инвестиции има в "Евролийз ауто" и "Марина Бей" в Кранево.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай