Вземаме нов дълг от 4,5 милиарда

Вземаме нов дълг от 4,5 милиарда | StandartNews.com

Служебният кабинет иска актуализация на бюджета с 4% дефицит

София. По-висок дефицит от 4 процента предлага кабинетът на служебния премиер Георги Близнашки в проекта си за актуализация на бюджет 2014. Документът е готов и от вчера е на интернет страницата на Министерството на финансите. В бюджета на Орешарски дефицитът се предвижда да е 1,8 на сто. Както се очакваше, основните причини са неизпълнението на събираемостта на данъците и повишените разходи.

Освен това ще се наложи да се изтегли нов дълг до 4,5 милиарда лева, става ясно от документа. Според предложените от хората на финансовия министър Румен Порожанов корекции в бюджета за 2014 г., допустимият максимален размер на държавния дълг към края на годината ще нарасне до 22,5 млрд. лв. (28,4% от прогнозния БВП). Според сегашните бюджетни разчети таванът е 18 млрд. лв.

С парите ще бъде покрит дефицитът и ще се осигурят средства за подкрепа на банките, обосновават се финансистите. Със 700 млн. от тези пари ще се допълни Фондът за гарантиране на влоговете в банките, но не се уточнява колко точно ще бъде помощта за банките. В мотивите към предложението за промяна на закона за държавния бюджет се казва, че тя ще е "в рамките на одобрената държавна помощ от ЕК в размер до 2,9 млрд. лв.". В тези рамки вече бяха дадени 1,23 млрд. лв., които трябва да бъдат върнати до края на ноември. За пълното изплащане на депозитите до 180 хил. лв., блокирани в Корпоративна търговска банка, които са гарантирани от държавата, освен средствата във фонда са необходими още 1,6 млрд. лв., сочат предварителните сметки на квесторите на БНБ. От МФ не уточняват каква точно ще е подкрепата за банките, за кои и по коя схема ще става това.

670 млн. не са събрани от ДДС

Планираните приходи няма да бъдат изпълнени с над един милиард лева, предвижда подготвяната актуализация на държавните сметки. Това е повече от прогнозираните по-рано 900 млн. лева. Най-голямо ще е намалението на приходите от ДДС - 670 млн., и от акцизи - 318 млн. Сумата на завишените разходи е доста по-голяма от предварително обсъжданата - 448,5 млн. Тя обаче не е разбита по пера и е възможно да предизвика възражения. В мотивите най-общо е записано, че парите са за заплати и осигуровки в системата на МВР, социални програми, субсидии за животновъдите, допълнителни средства за спешната помощ, зимно поддържане на републиканската пътна мрежа, плащания за Дунав мост, без да са посочени конкретни суми за всяка от тях.

Парите от еврофондовете може да се забавят

Допълнителни дефицити се отварят и при сметките за средствата от Европейския съюз и бюджета на НЗОК. Еврофондовете се предплащат от бюджета и вероятно увеличаването на дефицита заради тях издава неблагоприятна прогноза за възстановяването им в рамките на тази година. Сумата е 200 млн. лева, но има предупреждение, че парите от ЕС може да се забавят и тя да нарасне. Допълнителната сума за здравната каса е 100 млн. лева в допълнение към вече гласуваните 225 млн. лева през лятото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай